Kulturell utflykt för Visions

Första stoppet för Visions pensionärsförening blev Raggsjöliden, Torgny Lindgrens litterära landskap och byahuset. Där hälsades vi välkomna av Malin Wallin som tillsammans med Robin Nyström driver besöksmålet.

Kaffe och vedbakad mjukbrödssmörgås smakade förträffligt. Malin gav oss en god inblick i Torgny Lindgrens uppväxt i Raggsjö och hans litterära verk liksom glimtar från hans besök i hemorten. Byahuset är fyllt av fakta, bilder, ljud och Torgnys underfundigheter bland annat på väggbonaderna.

Vi guidades till hans barndomshem med flera platser som omnämnts i hans böcker. I sommarhuset, som en period varit hönshus, men nu restaurerats som det möjligen såg ut på 1940-talet, kunde vi gå in och där fann vi både Gransjövisaren och Dorés bibel bland många andra föremål från hans litterära verk.

Efter lunch som intogs på Källan i Åmliden åkte vi till Bastuträsks Beredskaps/Skolmuseum och kyrksal. Här fick vi bevis på vad en aktiv intresseförening kan åstadkomma. Skolan och kyrksalen skulle rivas men intresseföreningen arbetar för bevarande sedan fastigheten skänkts till dem.

Guiderna Gerd Lundström och Gunnar Westermark berättade om skolans historia till att bli krigssjukhus, flyktingläger och hemvärnsförråd. Mycket arbete har gjorts för att återställa fastigheten och nu kan de visa utställningen med gamla skolsalar, lärarbostad och miljö från krigssjukhuset.

Dagen avslutades med kaffe och stor god kanelbulle på Skråmträsk Kvarn.

En bra, innehållsrik och lärande resa komponerad av vår ordförande Inge Hurtig som även underhöll oss med historier och delvis guidning under dagen.

Gunvor Bergh

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen