Allt blir finare med vinylplast

Notera att denna artikel är från 2016
Eget förråd. Tapetbitar och vinylplastrullar. Lizze är beredd att dekorera om när som helst. Foto: Jeanette Lövgren.

Ordet ”renovering” låter så högtidligt och ansvarsfullt på något sätt. ”Stöka upp” däremot, det känns som någonting roligt och lättsamt som man gör på studs. Att stöka upp en möbel kan vara väldigt enkelt. Det kan räcka med en filt. Kasta den över en ful fåtölj och den blir som ny.

Det var så det började för Bastuträskaren Lizze när hon var 16 år och just hade flyttat hemifrån. Hem till ena brorsan som också bodde i Bastuträsk. Han gjorde sin militärtjänst så hon hade både lägenheten och den fula fåtöljen helt för sig själv.

Sedan dess har Lizze blivit allt djärvare och numera har hon tre bästisar.

– Målarfärg, tapeter och vinylplast. När jag får syn på en möbel så vet jag direkt hur den kan göras om.

Så var det med byrån (familjeklenod) som hon fick av pappa. Så var det med sideboardet som grannen tänkte slänga.

Mycket av det hon äger är sådant som andra har velat bli av med. Utom rumsavskiljaren som är en väsentlig del av sänghimlens konstruktion.

– Den hittade jag i brorsans källare. Han visste inte om att den fanns.

Jag har alltid varit en pysselmänniska. Är jag ledsen eller arg, då pysslar jag bort de dåliga känslorna.

Vilken brorsa det var ska vi låta vara osagt. Det finns tre stycken att välja på.

Vinylplast är så praktisk. Tack vare den blir en sliten bordsyta som ny på ett litet kick. Plasten är förklistrad på baksidan så det är bara att sätta den på rätt ställe.

– Fast det är roligast att tapetsera, konstaterar Lizze som mer än gärna låter sig bli anlitad av kompisar så fort en vägg ska förnyas.

– Non woven är bäst. Då har man limmet på väggen och sätter fast tapetvåden direkt på den.

Lizze använder inte bara tapeter på väggarna (”om jag hade råd skulle jag tapetsera om en gång i månaden”), hon använder tapet till att dekorera möbler också. Till exempel den trärena köpmansdisken som fanns på jobbet och som skulle slängas. Den fick Lizze ta hand om.

Tapeten som beställs på nätet från Japan skulle ha räckt till ett helt rum. Det gjorde den inte. Nu sitter den på köpmansdisken istället och döljer det trärena som Lizze tycker är så tråkigt.

– Jag har alltid varit en pysselmänniska. Är jag ledsen eller arg, då pysslar jag bort de dåliga känslorna.

Det är därför scrapbooking är så bra. Också. Lätt att hålla på med. Om hon inte är upptagen med att fylla fler sidor i den voluminösa inspirationsboken förstås. I den finns massor av urklipp, främst från tidningen ”101 idéer”.

Skulle Lizze någon gång få det hon drömmer om, en herrgård med massor av rum, då bör den boken komma väl till pass. I den finns tusen och ett uppslag på sån´t som kan passa i både slott och koja och ute i trädgården med, som blommor av målade navkapslar.

Omålade navkapslar lär det vara gott om hemma hos yngsta brorsan. Jo minsann, så är det faktiskt.

 

Fakta:

VEM? LISELOTTE ”LIZZE” ANDERSSON
VAR? VID KÖKSBORDET
GÖR? STÖKAR UPP MÖBLER

Ålder: Fyller 40 år den 20 december.
Bor: Lägenhet i Myckle.
Familj: Sonen Hampus, 12 år, katterna Ferrari, Bob och Lotus samt kaninen Simba.
Arbete: Lokalvårdare hos kommunen.
Äter till frukost: Fil med havregryn.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen