Stoppa vattenrutschkanan - jag vill hoppa av

Som fyrabarnsförälder har jag många gånger besökt olika äventyrsbad. Det är en sån där lite lyxig lovdagsaktivitet.

Dyrt. Bygget av ett äventyrsbad i Skellefteå blir dyrt för både barnfamiljer och alla andra skattebetalare.

Dyrt. Bygget av ett äventyrsbad i Skellefteå blir dyrt för både barnfamiljer och alla andra skattebetalare.

Foto: Skellefteå kommun/Arkivbild

Ledarkrönika2024-03-21 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både äldre och yngre syskon tycker det är kul, så det är lätt att få med sig alla. Nordpoolen i Boden, Pite havsbad och Paradisbadet i Ö-vik har fått sina beskärda delar av besök. En snöig dag var vi även till det lilla, men trevliga äventyrsbadet i Holmsund. Även om besöken genom åren har blivit många, så har en sanning gällt varje gång. Det är dyrt! Den här typen av familjeaktivitet kan man göra en, två eller högst tre gånger på ett år. 

Trots att det är dyrt är det svårt, för att inte säga omöjligt, att få badanläggningar att gå runt ekonomiskt. Kommunala anläggningar är beroende av förlustbidrag från skattebetalarna och kommersiella anläggningar, som den i Piteå, fyller sin ekonomiska funktion i samspel med andra aktiviteter på anläggningen.

Skellefteå kommun är nu på gång att dra på sig ett stort och dyrt äventyrsbad. Byggkostnaden sägs uppgå till 110 miljoner, och ambitionen är att badet ska locka besökare från hela övre Norrland.

Självklart kan man förstå de goda avsikterna med satsningen. Det är viktigt att kommunen skapar förutsättningar för en bra fritid för barnfamiljer. Men utan tvekan finns det några starka invändningar.

För det första kan man nog inte lita på kostnadskalkylen. Badanläggningar har visat sig notoriskt svåra att budgetera. För det andra blir även detta bad dyrt för barnfamiljer. Det blir ett ställe att besöka en, två eller max tre gånger per år. Totalt sett kan därför bygget bli en försämring för Skellefteås barnfamiljer.

För det tredje är nog förhoppningen om besök från hela Norrland lite kortsiktig. Givetvis kommer de nya attraktionerna dra besökare från andra kommuner när de är nya. Men alla som ska besöka Skellefteås äventyrsbad, ska göra det i konkurrens med de anläggningar jag räknat upp ovan. Det krävs mycket för att klara den matchen.

För det fjärde. Trots att detta redan är dyrt, så signalerar budgeten på 110 miljoner inte några regionledande ambitioner. Nordpoolen i Boden byggdes för snart trettio år sedan till en kostnad på 136 miljoner i dagens prisnivå. Även om det är en trevlig anläggning så har den aldrig varit i närheten av att vara störst, bäst och roligast. 

För det femte. Om tio till tjugo år måste nya investeringar göras. Få fritidsanläggningar är så sorgliga som ett slitet äventyrsbad. Denna satsning kommer helt säkert bli en återkommande tung belastning för Skellefteås skattebetalare.

Att Eddahallen utöver detta måste vara stängd under ett helt år ska inte ignoreras. Det finns andra simhallar i kommunen, men ett års stängning drabbar många simträningar och vattengymnastikpass. Det vardagliga värdet i ett fungerade badhus ska inte underskattas.

Tyvärr har oppositionen i kommunen inte hittat någon gemensam linje för att hindra detta dyra projekt. Självklart borde de argumentera för investeringar i skola, omsorg, gator och bostäder istället för detta. Det gör de kanske till viss del, men Moderaterna har dessutom valt att föreslå en privatisering av Eddahallen, på villkor att en privat entreprenör åtar sig att bygga äventyrsbadet. Det är ju ett helt galet förslag!

Jag har mycket svårt att se att någon privat företagare skulle vilja göra denna investering. Utöver det ser jag inga fördelar med en privatisering för skolornas simundervisning, simklubbens träningar och alla andras motions- och trivselbesök på badhuset. Nej, satsa på att vi får behålla en fräsch och fungerande simhall och spola ner planerna på äventyrsbad toalettstolen.