Sverigedemokraterna leder marschen Ät höger

Tidöavtalet har gjort regeringspolitik av Sverigedemokratiska hjÀrtefrÄgor. Det uppmuntrar partiet att gÄ Àn lÀngre till höger.

Partiledare Jimmie Åkesson vill riva moskĂ©er.

Partiledare Jimmie Åkesson vill riva moskĂ©er.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-11-29 07:30
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Vart ska Sverigedemokraterna ta vÀgen nÀr regeringen vill sÀtta 14-Äringar i fÀngelse, öppnar för avlyssning utan brottsmisstanke, vill kunna göra svenska medborgare statslösa och tangerar den iranska idén om att staten ska stÀlla krav pÄ sedligt leverne och god moral? NÀr Socialdemokraterna framhÄller att de minsann varit mot invandring i Äratal och till och med Liberalerna dras med i den allmÀnna yran kring hÄrda tag och lÀngre straff?

De tar ett rejÀlt kliv högerut, sÄklart.

Jimmie Åkessons uttalande pĂ„ partiets landsmöte om att riva moskĂ©er och var det senaste exemplet. “Vi behöver konfiskera och riva moskĂ©er dĂ€r det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmĂ€n desinformation”, sade Åkesson bland annat, och fortsatte: “Minareter, kupoler, halvmĂ„nar eller andra attribut som tjĂ€nar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort.”

Reaktionerna lĂ€t inte vĂ€nta pĂ„ sig. Statsminister Ulf Kristersson (M) pĂ„pekade att “i Sverige river vi inte gudstjĂ€nstlokaler”. Partiledarkolllegorna i KD och L fördömde Ă€ven de Åkessons utspel. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) hade Sverigedemokraterna inte förvarnat regeringen om det kontroversiella utspelet.

Åkessons ord fick ocksĂ„ vingar lĂ„ngt utanför landets grĂ€nser. Enligt Svenska Institutet, vars uppdrag bland annat Ă€r att arbeta för en positiv bild av Sverige i utlandet, delades Åkessons utspel i över 34 000 publiceringar i utlandet. Till och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fann det för gott att under det pĂ„gĂ„ende utrikesministermötet i försvarsalliansens högkvarter i Bryssel pĂ„peka att religionsfrihet Ă€r ett av de vĂ€rden som Nato faktiskt bildats för att vĂ€rna.

Det stora intresset utomlands beror givetvis pĂ„ det anstrĂ€ngda förhĂ„llandet mellan Sverige och Turkiet, ett förhĂ„llande som knappast lĂ€r bli mindre anstrĂ€ngt efter Åkessons moskĂ©utspel. 

SD-ledaren försökte mĂ„ndagen 27/11 mildra och förklara sitt uttalande i en debattartikel i Aftonbladet. Det handlar om att skydda sig mot islamistiska terrorister, menade Åkesson. Hur Sverige skyddas frĂ„n islamistisk terror genom att, med hans egna ord, “minareter, kupoler, halvmĂ„nar eller andra attribut som tjĂ€nar som islamistiska monument i stadsbilden (bör) helt tas bort”, Ă„terstĂ„r dock fortfarande att förklara. 

Liksom antisemitismen gĂ€rna vill gömma sig bakom “Israeltkritik”, lindar SD gĂ€rna in sin islamofobi i omsorg om sĂ€kerhet och skydd mot islamister, men de slinter hela tiden i argumenteringen eftersom partiet stĂ€ndigt pratar om muslimer som en hotfull grupp.

Att ta in Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget verkar ha radikaliserat partiet. I takt med att regeringen börjar implementera Tidöavtalets punkter kommer utspelen som för landets nÀst största parti allt lÀngre ut pÄ högerkanten. Den ledande Sverigedemokraten Björn Söder jÀmstÀllde Prideveckan med pedofili. Sverigedemokrater förfasar sig över att transvestiter lÀser sagor för barn. EU utmÄlas som en konspiration avsedd att utarma Sverige pÄ pengar och resurser.

Tidöavtalet har gjort regeringspolitik av en mĂ€ngd illiberala SD-frĂ„gor. 

Nu vill partiet ha mer och utmanar genom att gÄ Ànnu lÀngre ut till höger.