AnstÀllda ska inte behandlas som livegna

Allt fler arbetsgivare utsÀtter sin personal för omotiverade drogtester och krÀver utdrag ur diverse register. Om utvecklingen fortsÀtter Àr det rimligt att politiken agerar.

Att tvingas göra drogtest trots att man inte har ett arbete som innebÀr risker eller misskött sig Àr i mÄnga fall orimligt.

Att tvingas göra drogtest trots att man inte har ett arbete som innebÀr risker eller misskött sig Àr i mÄnga fall orimligt.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Ledare2023-06-08 07:30
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Inom yrken dÀr det medför risk för andra mÀnniskors liv och hÀlsa att vara pÄverkad under arbetstid har det sedan lÀnge varit vanligt att arbetsgivaren lÄter de anstÀllda genomgÄ drogtest. Det Àr inga konstigheter och nÄgot man som arbetstagare fÄr acceptera och respektera. I regel Àr skyldigheten att underkasta sig drogtest eller periodiska hÀlsoundersökningar nedtecknade i kollektivavtal eller till och med i föreskrifter frÄn regeringen. Det kan till exempel gÀlla yrken som pilot eller lokförare eller inom bil- eller byggsektorn dÀr man ofta hanterar tunga fordon och verktyg.

PÄ senare tid har det dock blivit allt vanligare att arbetsgivare, Àven nÀr det inte finns nÄgra egentliga skÀl att genomföra alkohol- och drogtester, börjat krÀva sÄdana. Till exempel inom tjÀnstesektorn.

Intentionen Àr god, att förebygga problem och hjÀlpa anstÀllda som hamnat i missbruk. Men samtidigt kan det finnas fullt legitima skÀl till att nÄgon till exempel Àter narkotikaklassad medicin utskriven av lÀkare. Kanske Àr man inte heller bekvÀm med att arbetsgivaren stÀller frÄgor om varför. Vid jobb dÀr lÀkemedel inte Àr en risk och nÀr mÀnniskor sköter dessa arbeten utan anmÀrkning Àr det dÀrför tveksamt om det Àr rimligt att arbetsgivaren utsÀtter sin personal för tester som inte gÄr att tacka nej till utan risk för att förlora anstÀllningen.

De senaste sex Ären har efterfrÄgan pÄ testtjÀnster frÄn arbetsgivare fördubblats enligt Karolinska universitetslaboratoriet. Samma sak uppger andra aktörer som sÀljer drogtester till företag. Det Àr oroande. Utvecklingen Àr Ànnu ett steg mot att anstÀllda styrs och kontrolleras pÄ ett oacceptabelt sÀtt. NÄgot som sker i sÄvÀl stort som smÄtt. Arbetsgivare begÀr utdrag ur belastningsregister Àven dÄ det inte Àr befogat, krÀver att fÄ tillgÄng till sekretessbelagda uppgifter frÄn FörsÀkringskassan, försöker pÄverka hur de mÀnniskor tar sig till arbetet och kameraövervakar och loggar sina anstÀllda.

I dag finns inga lagregler som begrÀnsar privata arbetsgivares rÀtt att krÀva att medarbetare genomgÄr drogtest eller pÄ annat sÀtt begrÀnsar den privata sfÀren. I offentlig sektor omfattas de anstÀllda av grundlagens skydd mot kroppsligt ingrepp, sÄ dÀr finns en nÄgot större möjlighet att sÀga nej. Men skyddet Àr lÄngt ifrÄn tillrÀckligt.

Arbetsdomstolen har slagit fast att det mÄste finnas en grund för att arbetsgivaren ska kunna genomföra ett drogtest. Risker med ett eventuellt missbruk mÄste vÀgas mot arbetstagarens personliga integritet. Trots det finns det fortfarande en stor otydlighet i var grÀnsen egentligen gÄr.

Flera fackförbund har uppmÀrksammat problematiken vilket Àr utmÀrkt. Bara för att arbetsgivare numera relativt enkelt kan kontrollera arbetstagare Àr det inte alltid rÀtt att utsÀtta anstÀllda för tester eller krÀva in privata uppgifter. MÀrker man att nÄgon Àr pÄverkad pÄ jobbet Àr det sjÀlvklart ett skÀl att ingripa. Men oannonserade tester pÄ all personal Àr nÄgot annat.

Bland annat TCO har ocksÄ krÀvt ny lagstiftning kring personlig integritet i arbetslivet (DN 11/5 -21). Flera utredningar har lagt fram förslag men ingen regering har lyckats fÄ en lag pÄ plats. Det Àr olyckligt. SamhÀllet mÄste markera att ha ett jobb Àr inte samma sak som att vara livegen.