Detroit-musikern gör dubbla konserter på trästock

Trästockfestivalsveckan är här. Med start idag och fram till att festivalen inleds på fredag tittar vi därför lite närmare på några av de lokala akter som uppträder under evenemanget. Först ut är trästockdebuterande Simulated Youth.

Simulated Youth från Detroit skapar ny musik i Skellefteå. På fredag gör akten sin första spelning på Trästockfestivalen och en repris redan dagen därpå.

Simulated Youth från Detroit skapar ny musik i Skellefteå. På fredag gör akten sin första spelning på Trästockfestivalen och en repris redan dagen därpå.

Foto: Per Strömbro

Musik2023-07-17 10:00

Trästock har konsekvent sedan starten för drygt 30 år sedan byggt på lokala musikers engagemang. Ursprungligen producerades gratisfestivalen, den största i Sverige, av dåvarande Musikfabrikens band som ett sätt att möta en större publik. Kryddat med mer kända namn lockades allmänheten till Nordanåområdet för att botanisera bland ett imponerande antal demoband och lovande artister på väg upp. Idag är det Kulturföreningen Mullberget som arrangerar, men principen är densamma.

undefined
Trummor har en central plats i Simulated Youths musik.

Det fascinerade den amerikanske musikern Zach Tanghetti, som går under artistnamnet Simulated Youth. För ett drygt år sedan stod han i kast att flytta till Skellefteå.
– Jag visste ingenting om Skellefteå, trodde mest att det var en stor skog i norr, men ville kolla vad som hände där och såg om den här musikfestivalen som sökte volontärer. Så jag anmälde mig, säger Zach.

Sida vid sida med föreningens musiker och andra volontärer hjälpte han till att driva festivalen. Det var ett sätt att komma in i stan lite bättre och snart insåg Zach att han också kunde få en replokal på Mullberget. Nu tillbringar han en betydande del av sin fritid där i en ljudisolerat källarlokal för att skapa ny musik.
– Jag kan komma hit dygnet runt, det är perfekt, säger Zach, vars bild av Skellefteå har nyanserats under det senaste året och i dag är han imponerad av platsen och den påtagliga internationella närvaron.

Hans musikaliska bana började för många år sedan i en liten stad utanför Detroit, Michigan.
– Om en del tycker att Skellefteå är litet så är det inget emot min hemstad. Jag tror att det kanske bor 3 000 människor där, säger Zach.

Detroit är främst känt för Motown-soundet som präglade 1960-talets svarta soulmusik med giganter som Marvin Gaye, Stevie Wonder och Diana Ross, men platsen är en smältdegel för all sorts musik. För Zach var det rap och hiphop som stod i fokus i high school när han satt i sitt sovrum och gjorde beats.

– Det var så det började. Jag jobbade extra för att köpa ny utrustning och försökte göra en affärsverksamhet av det genom att få folk att komma och spela in i mitt sovrum, säger Zach och skrattar åt minnet.

Så kom collage-tiden och fokus hamnade på annat. Han studerade kemiteknik och efter examen började ett kringflackande liv mellan batterifabriker i USA och Kina. Det ledde också till Skellefteå och ett jobb på Northvolt som utbildningsprogramansvarig.

– Mellan 2009 och 2020 gjorde jag ingen musik. Jag gick runt och jobbade, det var allt.

Sedan kom pandemin. Zach är inte den första personen i världen som upptäckt att leda och isolering kan väcka saker inom en som i bästa fall leder till något produktivt, och plötsligt fanns lusten att skapa musik där igen.

– Jag ville göra saker lite annorlunda. Att ta det bästa från band jag gillar – Björk, Die Antwoord, Crystal Castle – och blanda ihop det till min egen grej. Samtidigt ville jag gestalta det på scen och i videor med visuella element som fångar tittarens uppmärksamhet, säger Zach.

undefined
Zach Tanghetti utanför replokalen på Mullberget.

Resultatet är en typ av musik som kanske kan beskrivas som house-influerad electronica, men med akustiska inslag. På scen använder Simulated Youth programmerade spår men rappar, sjunger och spelar trummor live – en minst sagt sällsynt kombination. Men det får publiken på tårna och under de få livespelningar som Zach hittills haft i Skellefteå kryddar han framträdandena med överraskningsmoment som spontana konfettiregn på ställen där en förvånad publik inte hade väntat sig det.

– It's goofy, men jag gillar att bjuda på en föreställning, säger Zach.

Han ser musiken som ett sätt att utforska sina egna gränser.

– Jag vill göra något som är utmanande och unikt, där jag kan uttrycka mig med ord, musik och visuella intryck. Jag hoppas att folk gillar det. Responsen från de som har varit på konserterna hittills har varit jättebra, säger Zach.

undefined
Zach Tanghetti, som döljer sig bakom namnet Simulated Youth, trivs bra i Skellefteå och planerar att stanna åtminstone några år till.



Men det finns många som tävlar om musikkonsumenternas uppmärksamhet.

– Jag behöver inte tjäna pengar på det här, jag vill bara att folk ska höra min musik. Men det är svårt att nå ut, det är som ett enda stort lotteri. Jag kan inte kontrollera det och bara fortsätta göra min grej, säger Zach som inte stressar upp sig.

– Jag är bara i 30-årsåldern och har gott om tid att förbättra min musik och mina shower.

Simulated Youth

Ett enmansband bestående av Detroti-musikern Zach Tanghetti.

Aktuell: Spelar dubbla konserter under Trästockfestivalen: 21 juli i Hallen, klockan 17.30, samt 22 juli på Roten-scenenklockan 22.30. Kan också ses live på Mullbergets scen 19 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!