Varför besikta ventilation som inte finns?

Skribenten funderar över kraven på ventilationskontroll och får svar direkt. (Arkivbild)

Skribenten funderar över kraven på ventilationskontroll och får svar direkt. (Arkivbild)

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2024-03-28 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är ordförande i en hembygdsförening som fick brev från Skellefteå kommun att med hot om vite skulle det genomföras en ovk på hembygdsgården. Ovk innebär att ventilationssystemet ska kontrolleras. Bra som åtgärd om man har ett ventilationssystem men hembygdsgården som är ett parhus från slutet 1800 har inget ventilationssystem. Ventilationen sker i huvudsak genom två öppna spisar som ofta eldas i vid sammankomster. Tilluften via glesa dörrar. Vad ska besiktas?? 

Tog kontakt med konsult som kommunen anlitat och försökte förklara det orimliga i kravet. Efter lång diskussion kunde han möjligen hålla med mig om att det här var en gråzon men något undantag från kravet var inte aktuellt. Insåg det lönlösa i att stånga huvudet blodigt och letade rätt på ett antal företag som var behöriga att besikta. Alla ställde sig undrande vad man skulle besikta. 

Priserna varierad från 4 000 till 6 000 kronor. Fick till slut en firma som gjorde "besiktningen" för 3600. En skitsumma tycker kanske någon som inte jobbar i någon ideell förening men man får sälja bra mycket fika/varmkorv för att tjäna in de pengarna. Dessutom är det återkommande att besiktningen ska göras vart sjätte år. Till vilken nytta? Jag tillhör en generation som är uppväxt med att man ska försöka använda sunt förnuft. Tydligen inte brukbart längre.

Pancho 54

Svar direkt

Självdragsventilation i en samlingslokal ska enligt reglerna besiktas vart sjätte år för att kontrollera att inomhusklimatet är bra och att ventilationen fungerar. I slutändan kommer det att ge en bra miljö för dem som besöker byggnaden. Om exempelvis öppna spisar eller dörrar är täta fungerar inte ventilationen.

Enar Nordvik, bygglovschef Skellefteå kommun