Tänk er för – höj inte priserna i skolkaféet

På min skola i Malå har vi ett skolkafé som heter Kosmos. Den som jobbar där ska gå i pension och Galejan ska ta över. Nu tänker kaféet höja priserna för en macka, från 5 till 15 kronor.

Skribenten är besviken över att priserna på skolkaféet höjs.

Skribenten är besviken över att priserna på skolkaféet höjs.

Foto: FREDRIK PERSSON

Insändare2021-04-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillsammans med en festis blir den totala summan 20 kronor. Helt sjukt dyrt! Om du ska köpa tre mackor under en dag blir det 45 kronor per dag. Varför höja när det har varit samma pris i över 20 år – och just nu? 

För det första tror jag att Kosmos kommer tappa kunder eftersom eleverna kommer att tycka det blivit för dyrt och inte ha råd att köpa någonting. För det andra kommer eleverna att gå hungriga. Är det kul? Nej, skulle inte tro det. Eftersom eleverna inte alltid tycker att lunchen är god så ska de inte behöva straffas. Detta leder till att ungdomarna kommer att gå hungriga vilket innebär att de inte kan studera och göra sitt yttersta i skolan. Detta kommer då leda till att elevernas betyg sänks och vissa kanske inte får något godkänt betyg alls. 

Jag anser att ni gör helt fel och att ni borde ha kvar de gamla priserna. Jag kan förstå om ni vill gå lite plus och tjäna lite mer, men ni måste väl fatta att ni kommer gå i konkurs till slut. Mitt förslag är att Malå kommun som äger Kosmos ska tänka till lite över detta. 

Snälla, gör något åt detta! Annars blir eleverna ledsna och arga för att kaféet inte längre kommer finnas kvar. Det var helt enkelt bättre förr.

Besviken elev 

Svar direkt

Du har rätt, förändringarna genomförs nu i samband med nytt samarbete mellan verksamheterna fritidsgården Kosmos, Nilaskolan och Galejan. Syftet är att möjliggöra rastaktivitet, uppsökande- och förebyggande verksamhet genom fritidsledarresursen i korridorerna dagtid med start till hösten. Samtidigt som service på skolkaféet fortgår och meningsfull sysselsättning tillskapas för människor inom Galejans verksamhet. Detta är ett led i organisationens interna arbete med att vara effektivare tillsammans, med rätt funktioner på rätt plats.  

Angående frågan om varför priserna höjs så är inget plusresultat aktuellt för verksamheten, utan det handlar om att täcka faktiska kostnader. En prisjustering krävs för som du skriver har inte priserna justerats på flera år. Vår ambition från Galejan är att ge eleverna på skolan möjlighet att köpa sina mackor och festis på Café Kosmos även i fortsättningen. Prishöjningen som kommer att genomföras under vårterminen blir 10 kronor för en macka och priset för en festis (5 kronor) kommer att kvarstå.

Vi vill förtydliga att vårt skolkafé aldrig, vare sig förr eller framöver, är tänkt att ersätta lunchserveringen på Grytan. Det är viktigt att vi tillsammans hittar lösningar för en trivsam skoldag. 

Maria Larsson, Malå kommun, fritidsgården Kosmos

Ulrika Bergstedt, Malå kommun, Galejan Café Kosmos

Ulrika Renström, Malå kommun, Nilaskolan