Skyll inte pÄ oss hyresgÀster

InsÀndarskribenten menar att systemet Àr riggat till förmÄn för bostadsbolagen.

InsÀndarskribenten menar att systemet Àr riggat till förmÄn för bostadsbolagen.

Foto: Ulrika VallgÄrda

InsÀndare2023-11-01 18:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att slÀppa medborgarnas bostadsförsörjning till de fria marknadskrafterna var ju dömt pÄ förhand. Varför skulle nÄgon bygga bort den bostadsbrist som Àr grunden till evig avkastning? De stora fastighetsbolagen har plockat ut enorma vinster de senaste decenniet, trots miljardrullningen under minusrÀnteÄren sÄ fick hyresgÀsterna ÀndÄ kÀmpa mot girighetens oskÀliga hyreskrav. SÄ skyll inte pÄ oss hyresgÀster, vi har tagit ett stort ansvar i bostadskrisen och minsann betalat vÄr beskÀrda del.

Tittar vi pÄ den privata bostadsmarknaden sÄ Àr det inte bara Riksbankens beslut som mixtrat med fastighetspriserna. Rotavdraget har kostat statskassan lÄngt över 100 miljarder sedan det infördes, det Àr pengar som med vÄld tryckts in i det befintliga bostadsbestÄndet och som sjÀlvklart pressat upp priset pÄ privatÀgda bostÀder.

Hur ska vi fÄ till en dynamisk flyttkedja nÀr staten lyxrenoverar privata bostÀder lÄngt bortom lÄnegrÀnsen för en hel generation, men samtidigt vÀgrar att subventionera de bostÀder som behövs mest? Moderaternas recept Àr sÄ klart ett förslag om att slopa reavinstskatten, men det Àr ju bara Ànnu ett sÀtt att stoppa pengar i fickan pÄ de som redan Àr bostadsprivilegierade. En fortsÀttning pÄ ett konstigt ideologiskt feltÀnk, att vÄra bostÀder bara Àr en handelsvara, precis som vilken falukorv som helst.

Jag ser det sĂ„ hĂ€r, om staten hade satsat rotavdragets alla miljarder pĂ„ att subventionera byggandet av yteffektiva och klimatsmarta hyreslĂ€genheter, dĂ„ hade vi inte suttit i denna rĂ€vsax. Studenter och arbetssökande behöver varken walk-in-closet eller marmorklĂ€dda badrum, de behöver bostĂ€der med rimlig hyra för att flytta till utbildning och arbete. Äldre mĂ€nniskor som inte lĂ€ngre orkar med sina hus behöver inte fler rut-tjĂ€nster, de behöver trygga och anpassade bostĂ€der som lockar till flytt.

Det hÀr Àr ingen raketvetenskap, det Àr helt enkelt vad som krÀvs för att staten ska uppfylla medborgarnas grundlagsskyddade rÀttighet till bostad och enda vÀgen för att komma tillrÀtta med andrahandsuthyrningens kriminella ockerhyror.

TyvÀrr sÄ Àr det en utopi, hela systemet Àr riggat till förmÄn för stora bostadsbolag som tillÄts att köpa upp allmÀnnytta och renovrÀka sina hyresgÀster. Och sÄklart riggat för den största vÀljargruppen, vÀlmÄende medelklass, som inte skulle acceptera att bostaden tappar sin roll som investeringsobjekt och Äter blir en plats dÀr man faktiskt bara bor. Ingen politiker som önskar bli omvald kommer att röra om i den grytan.