Pantern är en utrotningshotad art i Skellefteå kommun

Skellefteå kommun har valt att ta ett beslut att en liten HSB-förening ska ta ansvar för Boströmsbäckens vattenavrinning under Nygatan vilket berör skulpturen "Pantern" och området runt denna.

Signaturen Pantertant tycker att det är viktigt att Pantern bevaras.

Signaturen Pantertant tycker att det är viktigt att Pantern bevaras.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-09-27 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Panter på trädstam" skapades av konstnären Einar Luterkort 1952 och är gjuten på Herman Bergmans Konstgjuteri i Stockholm. Med den lilla parkytan och dess stengradäng ligger den intressant "dold" men fullt synlig och bildar en liten oas längs den mer betongbetonade Nygatan. Kanske ägs dessutom konstverket av oss alla ,det vill säga av oss som utgör Skellefteå kommun.

Kommunens beslut ger intryck av bristande förståelse för att Skellefteå inte bara behöver nya inslag utan även tillvaratagande och vårdande av sina unika och genuina kulturbärande uttryck. Äldre byggnader, konstutsmyckningar och stadsplaner bidrar i hög grad till att förmedla Skelleftebygdens "själ" och materialiserar vår gemenskap och vårt kollektiva minne. Detta tillsammans med nya tiders uttryck skapar en ständigt levande kulturmiljö för det som utmärker Skellefteå. Såväl bofasta som nyinflyttade, besökare och återvändare uppskattar säkert att stan utvecklas och förändras men söker även de platser, byggnader och föremål som bär minnen som förankrar historien och därmed identiteten.

I Amerikas tidiga historia ska pantern haft ett högt anseende. Den förknippades med ledarskap, kraft, intelligens, trohet, engagemang och djärvhet.

Så förslaget är att ansvariga inom Skellefteå kommun hämtar lite luft genom en promenad till "Pantern på trädstam", stannar och tittar den i ögonen där den ligger och samlar kraft. Just nu förmedlar den nog en vädjan om att kommunen vågar visa ett klokt och engagerat ledarskap för att lösa problemen med Boströmsbäckens avrinning utan att fördärva ett oersättligt inslag i Skellefteås stadsbild.