Nej, det är inte synd om Ryssland

Skribenten skriver om Ryssland, despoterna i Kreml och huruvida det är synd om dem.

Skribenten skriver om Ryssland, despoterna i Kreml och huruvida det är synd om dem.

Foto: Martina Holmberg/TT

Insändare2023-10-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man kommer till slutsatsen, som tydligen någon insändarskribent gör, att det är Natos fel att Ryssland invaderat Ukraina. Eller att det är synd om Ryssland som känner sig inträngda av Nato och inte fritt kan förfoga över småstaterna runt omkring sig. Då måsta man väl leva i den omvända världen och tro att Ukraina på något sätt tillhör Ryssland. Verkligheten är att det är både Nato och länderna inom EU som på alla sätt stöder Ukraina mot en ockupationsmakt som har en egen agenda med sitt agerande, som går ut på att Ukraina ska bli en i raden av lydriken i ett kommande Storryssland.

Den synen som despoterna i Kreml har är ju ingen överraskning för de flesta av oss och absolut ingenting talar för att den synen kommer att förändras hos dessa ledare. Det kan varje normalbegåvad och läskunnig människa förstå om man tittar på historien.

Ryssland har mig veterligt, alltid löst sina konflikter med hot och trakasserier eller regelrätta angrepp. Det angreppskrig man nu för i Ukraina, riktar sig huvudsakligen mot civilbefokningen med terrorangrepp, kidnappningar av barn och förstörelse av skolor sjukhus och bostäder.

Rysslands agerande gentemot både sina egna medborgare och andra stater har alltid varit föremål för kritik från många internationella aktörer och människorättsorganisationer. Finns det överhuvudtaget några positiva signaler inom något område från det hållet.

Ett smakprov av åtgärder som Ryssland har bjudit på de senaste åren är:

Brott mot mänskliga rättigheter både inom och utomlands. Annektering av Krim 2014.Rysslands Inblandning i konflikter i Syrien och dess stöd till separatistiska grupper i östra Ukraina. Ryssland använder sig av desinformation och cyberattacker för att påverka andra staters inrikespolitik och valprocesser.

Att dessutom någon kan tro att den goda grannsämjan i norden både militärt och i övrigt kan upphöra med ett Nato-inträde för Sverige och Finland. Det är ju verkligen ett gravt avvikande tankesätt. Tvärtom är det nog en förutsättning, när man har en nämstgranne som Ryssland, för att vi här uppe kan fortsätta att leva som fria människor i våra demokratiska länder.