LÄt Sverige fortsÀtta vara den sansade rösten för fred

Skribenten tycker att Socialdemokraterna ska ha is i magen nÀr det gÀller Nato-medlemskap. Bilden förestÀller Natohögkvarteret i Bryssel.

Skribenten tycker att Socialdemokraterna ska ha is i magen nÀr det gÀller Nato-medlemskap. Bilden förestÀller Natohögkvarteret i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP

InsÀndare2022-05-12 19:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag Àr sÄ rÀdd för att Socialdemokraterna ska svika. Att de inte klarar att stÄ emot högerns intensiva hetsande nÀr ledningen i S ska diskutera ett stÀllningstagande angÄende Nato. Men jag ber er vara lika kloka i denna frÄga nu som vi i Sverige varit förut. LÄt oss fortsÀtta vara den sansade rösten för fred.

Hotet frÄn Ryssland Àr inte större nu Àn innan, snarare tvÀrtom. Rysslands militÀrmakt har visat sig svagare Àn vÀntat, kriget har bundit upp ryska resurser och militÀr, vi stÄr inte inför ett hot om anfall.

Att gÄ med i Nato innebÀr att vi ger upp en del av vÄr demokrati och demokratiska inflytande. Artikel fem innebÀr att Sverige, vid medlemskap, kan tvingas delta i krig mot regeringen och riksdagens vilja. Att ge upp sjÀlvstÀndighet och demokrati Àr inget beslut vi ska ta lÀtt pÄ.

GĂ„r vi med i Nato kommer vi inte lĂ€ngre att kunna vara den sjĂ€lvstĂ€ndiga viktiga röst som vi varit mot stormakter nĂ€r de hetsat mot fattigare lĂ€nder. Sverige stod upp för Vietnam mot USA, för Tjeckoslovakien mot Sovjet, vi sĂ€nde fĂ€ltsjukhus till Korea, vi har erkĂ€nt Palestinas rĂ€ttigheter och vi stod upp mot apartheiden i Sydafrika – detta hade aldrig varit möjligt utan vĂ„r alliansfrihet. Nato var i majoriteten av fallen pĂ„ motsatt sida av Sverige.

VÄr alliansfrihet har hÄllit oss i fred. Jag har fÄtt vÀxa upp i ett land utan krig, mina förÀldrar fick vÀxa upp i ett land utan krig, mina morförÀldrar fick vÀxa upp i ett land utan krig. Jag önskar detsamma för mina barn och framtida barnbarn. Att ingÄ en militÀrallians som leds av det land som har ett finger med i flest militÀra konflikter i vÀrlden och som fram tills nyligen leddes av Donald Trump, och dÀr andremannen Àr Turkiets Erdogan som stÀndigt bryter mot de mÀnskliga rÀttigheterna, det kan omöjligt vara den bÀsta vÀgen för fred och frihet.

 I 73 Ă„r har vi klarat oss utmĂ€rkt utan Nato, vi kommer göra det i framtiden ocksĂ„. LĂ„t varken Ryssland eller USA bestĂ€mma Sveriges vĂ€g. Nej till Nato.

Martina, uppvÀxt i SkellefteÄ