Billigare med höjda löner Àn ungdomar pÄ glid

Skribenten tycker att lönerna i barnomsorg och skola behöver höjas rejÀlt.

Skribenten tycker att lönerna i barnomsorg och skola behöver höjas rejÀlt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

InsÀndare2023-10-12 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r nog allmĂ€nt kĂ€nt att det Ă€r för stora barngrupper i barnomsorg och skola. Det Ă€r mycket olyckligt, dĂ„ det har sammanfallit med att förĂ€ldrar har mindre tid med barnen nĂ€r bĂ„da arbetar utanför hemmet. Nu blir det dĂ€rför personalens uppgift att skapa tid att lĂ€ra barnen etik och moral eller som vi ocksĂ„ kallar de lite ”folkvett” som inte förĂ€ldrarna har tid med. Det Ă€r till och med dubbelt olyckligt eftersom barnen under de första Ă„ren ocksĂ„ skall lĂ€ra sig bĂ„de sjĂ€lvförtroende och sjĂ€lvkĂ€nsla.

De flesta av oss 40-talister hade en mamma hemma som kunde svara pÄ frÄgor som vi ofta genast fick svar pÄ. Jag hörde nyss om en kvinna som ville bestÀlla tid för förÀldrasamtal med barnen, men det fungerade inte för barnen hade inga frÄgor just dÄ.

Nu faller ansvaret pĂ„ barnomsorg och skola, eftersom förĂ€ldrarna inte har tid. Att arbeta med barn Ă€r faktiskt de viktigaste arbetsuppgifterna man kan ha i livet. DĂ€rför Ă€r det bĂ„de beklagligt och mĂ€rkligt att lönen Ă€r förhĂ„llandevis lĂ„g. 

Mera personal och högre löner behövs bÄde i barnomsorg och skola för att bÄde höja status och tillfredsstÀllelse i arbetet. Detta gÀller sÀrskilt högstadiet dÄ ungdomarna kommer i puberteten och detta stÀller extra krav pÄ personalen.

Det kostar givetvis en hel del men hur mycket det Àn kostar Àr det ÀndÄ billigare Àn med ungdomar som kommer pÄ glid och skapar mÀnskliga tragedier.