Foto: Mats Åstrand/TT.

AIK:s favoritarena ligger i Gävle – inte en förlust på fyra år

Gavlerinken är verkligen en favoritarena för AIK. Senast AIK förlorade i Gävle är nästan fyra år sedan. Senast Brynäs tog en trepoängare är på dagen fem år sedan. Nu blev det till slut utklassningssiffrorna 2–8.

Mer om den fantastiska statistiken kan du läsa om i krönikan från matchen som kommer i papperstidningen imorgon och på webben i morgon bitti.

Brynäs var i behov av poäng och inledde också bäst. Tog ledningen efter ett dåligt byte av AIK.

Juuso Ikonen fick två lägen. Gustaf Lindvall räddade det första. Men det andra skottet gick in.

Men det målet blev istället tändvätska för AIK. Och två fantastiska assist bäddade för en vändning.

Först slog Jocke Lindström det där luriga passet som bara han kan. Jocke hittade Emil Djuse mitt i skottsektorn och Djuse sköt behärskat in 1–1.

När sedan Matt Anderson hittade en framstörtande Henrik Hetta med en lång passning från egen zon så visade förstås Hetta kyla framför mål och drog bort målvakten.

När sedan Pär Lindholm snappade upp en puck och satte 1–3 bara två sekunder före slutet innebar det slutet för målvakten Felix Sandström i Brynäskassen.

I andra perioden kom David Rautio in och han hade det inte lätt. Fem AIK-skott på mål i den perioden och tre mål. Värre kan det inte bli.

AIK var överlägset och det märktes allra mest när Brynäs hade en man mer på banan. Skapade ingenting mot det som för övrigt är seriens bästa boxplay, alltså AIK:s.

Målen gjordes av Tim Söderlund, Oscar Möller och Matt Anderson, det sista i powerplay, där AIK inte alls varit lika bra som i numerärt underläge.

Matt Andersons mål föregicks för övrigt av en riktigt fin offensiv tackling av Jesper Olofsson. Också sådant som ska berömmas.

Det började också buas av hemmaklacken och det börjades skrika på att Brynäs skulle visa hjärta. Med all rätt dessutom.

På jumbotronen avslöjades det dessutom att det råskällts i Brynäs omklädningsrum. Det var lagkaptenen Jacob Blomqvist som höjt rösten så det hörts långt utanför den stängda dörren.

Men vad hjälper det? AIK fortsatte med att göra 7–1 efter ett dunderanfall av trion Lindström, Möller och Lindholm med den sistnämnde helt fri framför mål.

Tim Söderlund fick sedan ett friläge, pass Lindholm, och satte enkelt 8–1.

Att Brynäs fick reducera till 8–2 hade förstås bara akademisk betydelse.

AIK är med andra ord i strålande form och jag tror inte det bli kul för Brynäs att komma till Skellefteå Kraft Arena på lördag. Och då blir det förhoppningsvis fler än de 4 069 som kom till Gavlerinken. Det känns öde i en så stor hall.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen