I början av maj ska markarbetena komma igång, och redan har kommunen kört fram en del bommar som ska användas.
På skissen här intill syns hur det kommer att bli. Bussarna ska stå i en sned rad ner mot Södra Järnvägsgatan.
Måste backa
Det ryms tio bussar i taget, och de ska köra fram till sin plats bara tiotalet minuter före avgång. Sedan backar de tillbaka innan de kör iväg.
- Det blir platsens kritiska moment. Det blir farligt om resenärer börjar gå bakom bussarna, vi ska ha tydliga markeringar att man ska gå till sin buss från framsidan, säger Andreas Olofsson, vd på Skellefteå Buss.
Varje plats får ett nummer, och en stor ljussylt på väntsalen ska upplysa var bussarna står.
- Varje tur får sitt fasta nummer, så de som åker ofta kommer att lära sig var deras buss kör fram, säger Andreas.
Öppnar till skolstarten
Tillsammans med trafikplanerare Kristoffer Hedenström guidade han i går Norran på den plats dit busstationen ska flytta.
Orsaken till flytten är att kulturhuset börjar byggas i höst på den gamla platsen.
- Vi hoppas att alla ombyggnader ska vara klara till skolstarten i augusti. Då börjar ju också vintertidtabellen att gälla. Det blir enklast att instruera skolbarn om nya stationen är igång då, säger Kristoffer.
Större väntsal
Den nya väntsalen blir i gamla taxis byggnad, och där är renoveringen i full gång.
- Det blir jättebra att resenärerna kan få en större väntsal. Nu hoppas vi också att det kan finnas någon kiosk eller liknande. Obemannade väntsalar vandaliseras tyvärr väldigt fort, säger Andreas Olofsson.
I den bortre änden av busstationen blir det lokal för bussgods samt personalrum för chaufförerna. Det blir i bouleklubbens lokaler. Där blir det också en liten biljettexpedition som drivs av länstrafiken.
Blir längre att gå
Andreas Olofsson konstaterar att det nya läget har både för- och nackdelar.
- Det blir längre att gå till busstationen för många. Fördelen är den förbättrade vänthallen.
Läs också: Nya avstigningsplatser minskar gångavståndet.
Det finns en viss oro från chaufförerna för att det ska ta tid att komma ut på gatan.
- Från nuvarande busstationen tar de sig ut med hjälp av högerregeln. Men här är det en vanlig utfart, och de måste släppa fram alla bilar samt alla som använder gång- och cykelvägen. Vi får väl se om det blir problem och hur det då kan lösas, säger Kristoffer Hedenström.
Inte passera E4
Andreas Olofsson säger att det diskuterades andra lägen, men de föll av olika skäl.
- Det var tal om en plats i närheten av hotell Scandic, men vi ville inte att resenärer skulle behöva passera E4. Det var även tal om gamla järnvägsstationen, men där lutar marken för mycket.
- Någon annan ledig mark kunde inte hittas nog centralt.
Till sist är den stora frågan - hur länge ska detta provisorium användas?
- Det sägs att även nuvarande busstationen är ett provisorium och den var byggd någon gång i början av 1980-talet, säger Kristoffer och skrattar.
Svaret blir att det är ingen som vet.
- Det är sagt att man börjar göra resecentrum när kulturhuset är klart, och det skulle i så fall vara om fem år, konstaterar Kristoffer.
Kommunen betalar
Det är Skellefteå kommun som äger marken och har planerat hela området. Det är oklart vad slutnotan blir, men markarbetena väntas i alla fall kosta 6,5 miljoner.
Skellefteå Buss är en av flera bolag som trafikerar stationen. De kör många av regionbussarna på uppdrag av Länstrafiken.
- Vi har fått vara med och påverka hur det blir, och är nöjda, säger Andreas Olofsson.
Precis som tidigare är det regionbussar som ska använda busstationen. Lokalbussar fortsätter att ha sina hållplatser närmare centrum.