Tore Frängsmyr

Personligt2017-09-06 15:50

Måndagen 28 augusti avled Tore Frängsmyr, Uppsala, i en ålder av 79 år. Han var professor emeritus vid Uppsala universitet, tidigare innehavare av Hans Rausing-professuren i vetenskapshistoria.

Tore växte upp i Sjöbotten, Bureå, son till sågverksarbetaren Johan Karlsson och dennes maka Linnea. Namnet Frängsmyr togs 1954 efter Frängsmyren intill Sjöbotten.

Under gymnasietiden arbetade han som journalist på tidningen Norran i Skellefteå, både som frilansare och som sommarvikarie.

Efter studentexamen vid Skellefteå högre allmänna läroverk 1958 inleddes studierna vid Uppsala universitet och 1969 blev han filosofie doktor.

Tore kom att inneha en mängd olika uppdrag, medverkade i olika tidningar och tidskrifter och var bland annat kulturmedarbetare vid Upsala Nya Tidning. Fram till 1996 var han medarbetare i Norrländsk uppslagsbok och 2001 publicerade han ett verk om kunskapsorganisation.

1981 blev Tore Frängsmyr professor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet och fick 1982 en forskningsrådsprofessur i vetenskapshistoria vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. År 2001 utsågs han så till den förste innehavaren av Hans Rausingprofessuren i vetenskapshistoria. Tore Frängsmyr gick i pension 2007.

Han var bland annat föreståndare vid Vetenskapsakademins centrum för vetenskapshistoria, vilket han själv grundade, 1988-2006, var redaktör för Nobelkommitténs årsbok samt ordförande i Alf Henriksson-sällskapet.

1984 blev han medlem i Ingenjörsvetenskapsakademien samt Vetenskapsakademien och blev medlem i Vitterhetsakademien 1997. Tore utsågs till hedersledamot av Norrlands nation i Uppsala 1988 och var dessutom nationens inspektor 2003-2011.

Han var sedan 1970 gift med Birgitta, född Thunholm, från Sundsvall.

Närmast anhöriga är, förutom hustrun, fyra barn med familjer.

......................................................

Professor Tore Frängsmyr, Uppsala, har avlidit vid en ålder av 79 år. Närmast sörjande är makan Birgitta (f. Thunholm) och barnen Carl, Emilie, Anna och Knut med familjer.

I det tidiga 2000-talets svenska litterära landskap hade härstamning från Västerbotten samma klang som ett värmländskt påbrå hundra år tidigare. Trots djupgående skillnader i både mentalitet och social struktur mellan det bondefromma livsallvaret i de karga norrlandsbygderna och det frejdiga kavaljerslynnet i väst växte på båda håll fram en betydande litteratur men också en livskraftig humanistisk forskning.

Hos professor Tore Frängsmyr flöt de västerbottniska livskällorna samman på ett fruktbart sätt. Han växte upp som det femte barnet i en syskonskara på åtta i ett småbrukarhem i byn Sjöbotten utanför Skellefteå. I utkanten av byn låg Frängsmyren, en våtmark där familjens kor betade. och från vilken man på 1950-talet tog sitt släktnamn. I samma by växte P.O. Enquist upp, och med Torgny Lindgren var Tore Frängsmyr bänkkamrat en tid under gymnasieåren. Efter studentexamen i Skellefteå 1958 bar det av till Uppsala där Tore, parallellt med studierna, skrev artiklar i dagspressen och vann stor uppskattning med sin rappa penna.

Det blev dock inte skönlitteraturen utan vetenskapen som lade beslag på Tores vitalitet. Hans kraft och arbetsförmåga ledde till den vetenskapshistoriska avhandlingen Geologi och skapelsetro (1969) och därefter till en lång rad lärda verk. Hans förtrogenhet med hembygdens skönlitterära berättare kom emellertid Norrlands nations studenter till godo när han 2003 som professor valts till nationens inspektor och bland andra aktiviteter kunde organisera författaraftnar på högsta nivå. På samma sätt gjorde hans erfarenhet från pressen honom till en effektiv och uppskattad medarbetare i lärda tidskrifter och antologier. Han var en av initiativtagarna till tidskriften Tvärsnitt och hans insats som organisatör och författare kom att bli av avgörande betydelse för Nationalencyklopedins tillkomst. Han medverkade också aktivt i Norrländsk uppslagsbok liksom i Uppsala universitets historia.

Konstnären Tage Åséns porträtt av Tore Frängsmyr på Norrlands nation är skickligt och träffande. Det visar en humanistisk vetenskapsman, som med en öppet bjudande hand och med ett lärt verk i den andra handen tar del i en intellektuell debatt: lugn, vänlig, lyssnande men också säker på det rationella i sin övertygelse.

Stig Strömholm, Norrlands nations inspektor, 1978-2003

Bo Sundqvist, Uppsala universitets rektor, 1997-2006

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!