Thure Sundström

Min ansvarsfulla, trogna, trygghet lämnade mig och sin övriga familj den 19 maj 2017. Thure var född och uppväxt i Flarken, Nysätra socken; detta Flarken som Thure alltid längtade till vid vistelser på annat håll. Alltsedan han förvärvade fädernegården 1965 har han helst tillbringat all sin lediga tid där, sysslande med vård av hus och skog.

Thure startade som egenföretagare redan som 13-åring, i 1942 då han blev först ut som biodlare i bygden. Samma år började Thure dra sin mobila vedklyv mellan gårdarna i Flarken. I 20-årsåldern fick Thure tillfälle att tillbringa sex månader i olika jordbruksfamiljer i nordvästra USA, ett äventyr som Thure talade om med värme så länge han hade talet i behåll.

1960 gifte vi oss och flyttade till Ajaureforsen i Tärna socken där Thure hade arbete som ”vattenrallare”. Där fick vi vår käre son Erik och en mycket trevlig tid i det tillfälliga samhälle som Vattenfall byggt upp.

Efter en tid vid bygget av kraftstationen i Seitevaare blev vi bofasta i Boliden, där Thure arbetade som schacktmästare för Boliden AB i 25 år. Därefter flyttade vi till Thures kära Flarken, där det alltid fanns sysslor för en duktig hantverkare. I Thures granngårdar i Flarken huserar sommartid storasyster Alva och lillebror Jan med familjer, vilket bidragit till en trivsam Bullerbykänsla under barn- och barnbarns uppväxt. 

Ende sonen Erik har utökat familjen med sin fina hustru Veronica och älskade barnbarnen Gabriel, David och Simon, som vi ofta hade förmånen att ”rå om” på skolloven. Att förse barnbarnen med skidor och lära dem att skida, såg Thure som en av sina viktigaste uppgifter som farfar. Själv var Thure en storskidåkare med många segrar i bagaget, inte minst sedan han på gamla dagar blev ensam i sin åldersgrupp i kommunserien! 

På 1990-talet fick vi glädjen att lära känna familjen Suljic, som kom från det krigsdrabbade Bosnien. Thure var dem till hjälp med många praktiska ting vilket familjen med råge återgäldat genom åren. Saika blev en kär extradotter och hennes fyra flickor blev våra kära extra barnbarn.  

Efter att under några år fått finast tänkbara vård vid Lövlundens äldreboende i Robertsfors har Thure lugnt och stilla somnat in med sonen vid sin sida.

Berit Sundström

Mer från Familj

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen