Sten Sandström

Vår älskade far Sten Sandström, Byske, har efter en tids sjukdom stilla insomnat i en ålder av 82 år.

Sten föddes 1934 som näst yngst i en skara om elva syskon, son till hemmansägaren Olof Sandström och hustrun Betty, född Gustafsson. Barndomshemmet låg i Björklund, Tåmeträsk.

När han träffade vår mor i slutet av 60-talet så föddes först sonen Steve 1967 och därefter bröderna Gert och Jörgen tre år senare.

Som ung arbetade Sten i skogen. Större delen av sitt arbetsliv ägnade han som montör på Futurumverken i Byske, där han först arbetade med montering av torkskåp och senare fläktar.

Stens stora fritidsintressen under alla år var marken under våra fötter och himlen över våra huvuden. Han letade mineraler med lika stort intresse som han studerade stjärnhimlen genom sina teleskop. I många år deltog han i Mineraljakten och gjorde en del fynd som ledde till vidare undersökningar.

Det stora rymdintresset var ändå hans största passion. Åtskilliga var de kvällar han ägnade på ett berg någonstans med sitt teleskop riktat mot stjärnor och planeter. I sin krafts dagar byggde han till och med ett observatorium på sin brors marker, en plats där han sedan i åratal kunde iaktta himlen från absolut mörker.

Sommaren 2016 insjuknade vår far i den sjukdom som senare skulle komma att ta hans liv. Trots stundtals svåra smärtor var han vid gott mod, och han var väl medveten om att hans tid närmade sig. Ändå orkade han sprida glädje runt om sig in i det sista.

Vi kommer att sakna vår far, för hans ovillkorliga kärlek till oss barn, och för hans anspråkslöshet och förmåga att alltid sätta andra före sig själv.

Barnen

Mer från Familj

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen