Märta Elvira Andersson

Märta föddes i Särkimo i Österbotten, som nummer tre i en syskonskara av sex.

Det var svåra förhållanden i Finland efter kriget så hon flyttade till Umeå i ungdomsåren. Hon hade ett flertal jobb där de första åren, bland annat som barnpiga i en förmögen familj, vilket nog påverkade henne att gilla det flärdfulla resten av livet. Sedan utbildade hon sig till sjukhusbiträde och jobbade på Umeå lasarett.

Hon gifte sig med Valdemar och fick två barn, Kina och Peppe.

Märta skilde sig och träffade sedan Guy som hon senare gifte sig med, fick barnet Tobbe och flyttade till Boliden där familjen därefter drev samhällets bok- och pappershandel.

Efter tio år i Boliden blev det skilsmässa och flyttlasset gick vidare till Skellefteå. Där återvände hon till sjukhusmiljön och började arbeta på barnavdelningen.  

I Skellefteå träffade hon Åke som hon sedan gifte sig med. Vid pensioneringen flyttade de till Mårtensboda där de hade några riktigt härliga år tillsammans. Trädgård, natur, fåglar, svamp- och bärplockning var hennes stora intressen.

Tyvärr gick Åke bort alltför tidigt, Märta flyttade tillbaka till Skellefteå och levde sedan ensam de sista 25 åren av sitt liv. Hon var dock mycket aktiv i området och hade flera roller inom PRO.

Andra intressen hon hade genom åren var resor och musik. Det blev ett flertal resor till Medelhavsområdet med både familjen, släkt och vänner. Även resor till Afrika och Västindien hanns med. De sista åren fick resorna bli lite kortare, i PRO:s regi.

Som person var Märta väldigt omtänksam, men samtidigt rak och spontan! Hon var mycket social, hade mycket humor och gillade fart och fläkt. Humorn hade hon kvar ända till slutet, enligt sjukhusets personal, och att förloppet gick så pass fort i slutet var kanske tecknet på hennes otålighet.

Hon var en stark karaktär och kommer för evigt att vara oss saknad.

Kina, Peppe och Tobbe

Mer från Familj

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen