Efraim Sehlstedt

Vår käre Efraim ”Effe” Sehlstedt avled den 2 juli på Skellefteå lasarett efter en tids sjukdom. Han föddes som femte sonen till Oskar och Minette Sehlstedt i Sjön, Hjoggböle. Han växte upp i ett jordbrukarhem och fick tidigt hjälpa till med sysslorna på gården. Senare blev det arbete på snickerifabriken i Sjön och fabriken i Örviken.

Effe gick vidare till studier vid Solviks folkhögskola och sedan till lärarseminariet i Härnösand. Han tog sin examen 1952. Han arbetade som lärare i ett antal byaskolor; Bjurån, Varuträsk och Myckle. Grundskolan var under uppbyggnad med nya skolor.

I samband med ett skollov under seminarietiden träffade han sin blivande fru Elvy, som jobbade som lärare i Hjoggböle. De gifte sig 1952 i Burträsk kyrka och bosatte sig sedan inom landsförsamlingen. De fick två döttrar Åsa och Ylva. År 1968 flyttade Elvy och Effe till eget hus i Medelfors. Båda fick tjänst på Mobackenskolan som då var färdig. Effe arbetade fram till pensioneringen.

Effe hade många intressen. Förutom sitt pedagogiska intresse som lärare och studieledare tyckte han om historia, att snickra, vara ute i naturen och arbeta i skogen. Tillsammans med Elvy fanns ett gemensamt intresse för trädgårdsodling som de utövade både i Elvys barndomshem i Åbyn, Burträsk och på den egna tomten. Fotografering var en tidig hobby och bland de käraste motiven var barnbarnen som hade en särskild plats i hans hjärta. I början av förra året flyttade Elvy och Effe till lägenhet i Sjungande dalen.

Effes tro och andliga intresse grundlades i bönhuset i Sjön som nyligen firat 80 år. Efter pensioneringen var han kyrkvärd i Mobackenkyrkan under 20-års tid.

Effe var en social, omtänksam och hjälpsam person. Humorn var också alltid nära till hands. Sorgen och saknaden är stor men han lever för alltid i våra hjärtan.

Elvy, Åsa och Ylva

Mer från Familj

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen