Astrid Marklund

Vår kära mamma avled lugnt och stilla den 30 augusti på Regnbågens äldreboende i Skellefteå. Hon blev 88 år.

Astrid var född och uppvuxen i Norra Renbergsvattnet, dotter till Bernhard och Elin Brännström, med en sex år yngre bror, Lars. Efter fortsättningsskola i Lappvattnet arbetade hon en tid i Burträsk och Mjödvattnet. 1945 tog hon tjänst som piga i Gamla Falmark. Tycke uppstod med sonen i huset, Martin Marklund, och 1948 gifte de sig. De fick två barn, Kjell och Britt-Inger. Till hushållet hörde i början såväl makens far och fostermor, faster och farbror, i samma hus bodde även hans morbror Valdemar med familj. 1955 övertog paret jordbruket då både makens far och farbror avled under sommaren. Arbetsdagarna blev långa för en bondmora och tvåbarnsmor. Efter att maken börjat arbeta som försäljare på 1970-talet tog Astrid det mesta av ansvaret för djuren på gården. Hon höll huset rent och fint, i källarens stenugn bakade hon ljusugnsbröd och hällakakor.

Fritiden ägnade hon bland annat åt handarbete och Norrans krypto, sommartid plockades bär av allehanda slag. Hon fann alltid något att göra och var hjälpsam till naturen.

1985 avvecklades mjölkproduktionen på gården, året därpå blev hon änka. De sista 30 åren var hon sammanboende med Ingvar Karlsson. Med husvagn/husbil reste de runt i Sverige, en och annan sväng gick till hallonen i Norsjö och hjortronen i Adak. Då fanns även tid att besöka sommarstugan som byggts i Storsand. Hon hade ett stort intresse för renovering och ombyggnation både där och hemma.

De sista åren blev hon allt tröttare, men kunde ändå bo hemma länge då hon fick god och kärleksfull vård av Ingvar och Hemtjänsten i Bureå. Det sista året bodde hon även tidvis på Buregården.

Ett långt och aktivt liv har nått sitt slut, minnena dröjer kvar.

Barnen

Mer från Familj

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen