Willi Schäfer

Willi Schäfer, Obbola.

Willi Schäfer.

Willi Schäfer.

Foto: Ann-Kristin Schäfer

Dödsfall2024-05-02 05:00

Willi Schäfer född och uppvuxen i Essen, Tyskland har lämnat oss den 14 april. Närmast anhöriga är hustrun Ann-Kristin, deras 5 gemensamma barn med respektive och 14 barnbarn.

I Tyskland jobbade Willi från 14 års ålder som murare. 1959 kom Willi till Sverige och Skellefteå via KFUK-KFUM. Erik ”Zacke” Zachrisson och Thea Brandt blev hans närmaste under den första tiden i Sverige. Med hjälp av dem lärde han sig snabbt svenska och fick arbete på KFUM i Skellefteå.

Willi läste sedan på folkhögskola och KFUM:s ledarinstitut och fick tjänst som föreningssekreterare på KFUM i Skellefteå. Han var mycket drivande i att starta flera nya grenar inom KFUM i både Umeå och Skellefteå. Bland annat Volleyboll, seglarskola och basket.

I Skellefteå lärde Willi känna Ann-Kristin Pettersson som senare blev hans fru. De flyttade senare båda till Umeå för att utbilda sig vidare på Umeå universitet. Efter avslutade studier arbetade Willi huvudsakligen på försäkringsrätten i Umeå och som kanslichef på Svenska
kyrkan Umeå.

I 34 år bodde Willi med familj i Vännäsby. Där hade han ett stort engagemang i politiken via Socialdemokraterna som låg honom varmt om hjärtat. Fotboll och barnens idrottande var också ett stort intresse, han följde även Schalke 04 med entusiasm. Själv spelade han fotboll fram till 82 års ålder i Wednesday United.

Willi värderade upplevelser väldigt högt och tog tillsammans med AnnKi med familjen på äventyr runt hela världen som berikat livet med fantastiska minnen och erfarenheter. Efter pensionen blev sommarstället i Obbola hans paradis. Ett nytt hus byggdes och dagarna
bestod till stor del av utomhusarbete, framförallt odlande av potatis. Willi var aldrig rädd för att göra sig hörd och säga sin åsikt. Han var hårt präglad av sin enkla uppväxt med en ensamstående mor i efterkrigstidens Tyskland. Ledorden genom livet var sparsamhet, enkelhet, rättvisa och solidaritet.

Att slänga mat var strängt förbjudet i familjens hem och barnbarnen lärde sig tidigt att tallriken ska vara ”Opa-ren” innan man lämnar
bordet. Barnbarnen minns Willi som den som spelade munspel för oss, lärde dem rensa fisk och odla potatis.

En färgstark familjemedlem har lämnat oss alltför tidigt. Saknaden är stor men många fina minnen ger oss tröst i sorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!