Gunnel Marklund Jansson

Gunnel Marklund Jansson, Skellefteå.

Gunnel Marklund Jansson.

Gunnel Marklund Jansson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-05-18 05:00

Avgörande livsråd eller bara en bild på en ovanligt lyckad köttfärslimpa. Alltid fanns hon där. I det stora. Och i det lilla. Men nu finns hon inte mer. Efter en kort tids sjukdom somnade vår mamma Gunnel Marklund Jansson in på Skellefteå lasarett den 4 maj. Det är konstigt.

Mamma föddes och växte upp i Arvidsjaur med mamma Lilly, pappa Erik och lillebror Lennart. Efter studier i Burträsk flyttade hon som 20-åring till Stockholm för jobb på Rikets Kommerskollegium och kurser på ansedda Påhlmans Handelsinstitut. Ganska snart träffade hon Kjell. Mannen i hennes liv var han, det bestämde hon sig för redan kvällen de träffades. Efter två år gifte de sig i Arvidsjaurs kyrka, fick sedan sönerna Per och Lars och slog sig ner i ett nybyggt hus i Stockholms utkanter. Efter 10 år som kontorist på Bygg-Oleba och på Nyman & Schultz blev längtan hem till Norrland för stark och 1975 flyttade familjen till Skellefteå. Mamma fick anställning på Skellefteå Bil AB där hon stannade kvar till sin pensionering. 

”Jag är så klart mest stolt över min familj, men på andra plats kommer att jag har rest i hela världen och att jag har kunnat hjälpa så många andra”, sa mamma ofta. Hon hade en stor nyfikenhet på andra kulturer, ett engagemang för människor i utsatthet och arbetet i Röda Korset och FIA-gruppen, som god man och vårdnadshavare för ensamkommande och för familjer som tvingats fly sina hemländer. Det gav henne många vänner i hela världen. 

Mamma efterlämnar en stor familj. De åtta barnbarnen, barnbarnsbarnet och familjen var hennes största glädje. Mötena var många och kontakten med oss och barnbarnen var trots avstånden närmast daglig. 

Vi är många som saknar henne. 

Per och Lars

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!