Menis styrelse har tagit sitt ansvar

Det Àr en viss förvÄning, som uppstÄr vid lÀsningen av Norran den 13/1, dÄ vi noterar att tidningens politiske redaktör vÀljer att ta heder och Àra av Menis styrelse i allmÀnhet och dess ordförande i synnerhet.

”Den önskade vĂ€gen framĂ„t bör vara enligt den rĂ€ttsliga processen. Denna process bör vara transparent och i enlighet med lag och ordning.”

”Den önskade vĂ€gen framĂ„t bör vara enligt den rĂ€ttsliga processen. Denna process bör vara transparent och i enlighet med lag och ordning.”

Foto: Lennart Enkvist

Replik2024-02-21 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r ledaren anvĂ€nder ord som ”gubbigt sjĂ€lvskadebeteende” och att ”MalĂ„ behöver professionalism i stĂ€llet för gubbighet” sĂ„ kan vi konstatera att det Ă€r Ă„ldersdiskriminering som skribenten ger uttryck för.

Vi börjar med vissa faktafel:

1. Under ”tankkortsskandalen” drevs backen inte av Meni utan av kommunens fritidssektion.

2. Skribenten pÄstÄr att hotellet och campingen har en svag stÀllning pÄ marknaden. Upplysningsvis kan sÀgas att TjamstanomrÄdet ligger pÄ andra plats efter Hemavan/TÀrnaby i lÀnet.

NĂ€r vi tilltrĂ€dde i mitten av maj 2023 uppdagades det att det verkliga underskottet under 2022 uppgick till 7,8 miljoner kronor. DĂ„ tillsatte vi omedelbart en opartisk utredning med uppdraget ”var har pengarna tagit vĂ€gen”. NĂ€r rapporter kom frĂ„n denna undersökning uppdagades det att den förra vd:n under sitt första Ă„r orsakat överkostnader pĂ„ dryga miljonen.

DÄ valde styrelsen att kontakta jurist som gav oss rÄdet att polisanmÀla vd:n eftersom detta kan rubriceras som grov trolöshet mot huvudman. Om inte styrelsen tagit sitt ansvar och gÄtt vidare med frÄgan och polisanmÀlt hade ansvaret i slutÀndan landat hos styrelsen.

Den önskade vÀgen framÄt bör vara enligt den rÀttsliga processen. Denna process bör vara transparent och i enlighet med lag och ordning.

Det Àr ocksÄ viktigt att notera att Angelica Edlund har rÀtt till en rÀttvis och objektiv rÀttslig prövning. Om hon bestrider anklagelserna och hÀvdar att hennes handlingar varit lagliga och i enlighet med avtal, Àr det upp till det rÀttsliga systemet att avgöra skuldfrÄgan.

Samtidigt som rÀttsliga ÄtgÀrder Àr nödvÀndiga för att klargöra situationen och upprÀtthÄlla rÀttvisa, bör det kommunala fastighetsbolaget Meni Àven fokusera pÄ att stabilisera sina verksamheter för att trygga dess framtid och fortsatta bidrag till samhÀllet. Det Àr viktigt att finna en balans mellan att lösa de pÄstÄdda problemen och att sÀkerstÀlla bolagets överlevnad och vÀlmÄende.

OvanstĂ„ende Ă€r ett exempel pĂ„ hur en styrelse arbetar ”förutsĂ€gbart och strukturerat med bolagets bĂ€sta för ögonen”.

Arne Hellsten, ordförande, Roger Oskarsson, ledamot, Bernt Bregmo vice ordförande, Ingemar Larsson, ledamot, Jörgen Jonsson, ledamot

Svar direkt

Norrans politiske redaktör svarar: Nej, det finns ingen kö med entreprenörer som vill driva TjamstanomrÄdet. PÄ den marknaden Àr anlÀggningens stÀllning svag. Eftersom ekonomiska underskott varit ett Äterkommande problem Àr det konstigt att Menis styrelse pekar ut en person som problemet. Det aktuella agerandet mot den avgÄende vd:n ska nu avgöras rÀttsligt. Det ÄterstÄr att se hur utfallet blir. För en utomstÄende betraktare Àr brottsanklagelserna inte sjÀlvklara. DÀremot ser ut som att styrelsen hittat en syndabock för Menis problem.