Sol och sommarlov, men inte för alla barn och unga

Under sommarlovet ökar risken för barn och unga att föras ut ur Sverige för att giftas bort eller könsstympas.

Sommarlovet borde vara synonymt med bad, sovmorgnar och roliga aktiviteter, skriver bland andra Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor.

Sommarlovet borde vara synonymt med bad, sovmorgnar och roliga aktiviteter, skriver bland andra Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor.

Foto: Henrik Holmberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-06-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlovet borde vara synonymt med bad, sovmorgnar och roliga aktiviteter.

Men för alltför många barn är det i stället en källa till ångest och oro.

Under sommarlovet ökar risken för barn och unga, som lever under hedersförtryck, att föras ut ur Sverige för att giftas bort eller könsstympas. Varje år saknas elever när skolan startar efter lovet. En orosanmälan kan vara räddningen.

Hedersrelaterat våld och förtryck inskränker friheten för uppemot 240 000 barn och unga.

Att bekämpa hedersförtrycket handlar om allas rätt till ett liv utan våld och förtryck, om rätten till att få delta i all skolundervisning och om att alla barn och unga ska skyddas från barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och uppfostringsresor.

Varje människas frihet måste försvaras. Kultur eller religion får aldrig rättfärdiga inskränkningar i en persons frihet. Vi liberaler kan aldrig acceptera ett samhälle där människor inte har samma rättigheter.

Enligt Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck fördes ett 40-tal barn och unga ut utomlands av hedersrelaterade orsaker sommarmånaderna 2020. Det är en stor ökning jämfört med 2019.

Mörkertalet tros vara stort. Bakom varje siffra finns ett barn som berövas rätten till sin barndom och sitt eget liv.

Inför sommarlovet kan vikten av att yrkesverksamma, som kommer i kontakt med barn och unga, reagerar och agerar om de misstänker att ett barn riskerar att föras ut ur landet inte nog understrykas.

Men vi kan alla göra skillnad. Som granne, kompis eller klasskompisens förälder har vi också ett ansvar att larma vid misstanke om att ett barn kan föras bort, eller saknas vid skolstarten.

En anmälan, oavsett vem den kommer från, kan i bästa fall vara räddningen från ett liv i ofrihet.

Om du misstänker att ett barn riskerar att föras bort ska du:

- Kontakta polisen vid omedelbar fara och risk för att barn eller unga är på väg att föras ut ur landet.

- Göra en orosanmälan till socialtjänsten. Anmäl så snabbt som möjligt för att om möjligt hindra att barn och unga förs utomlands under till exempel sommarlovet.