Rut-tjänsterna gör svensk välfärd bättre

Vi måste göra allt vi kan för att stötta företagen. Matematiken är enkel: Inga företag, inga skatteintäkter, ingen välfärd.

Tvättjänster ska bli en del av rut-avdraget.

Tvättjänster ska bli en del av rut-avdraget.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2020-08-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företag och företagsamhet är viktigare än någonsin.

En pandemi har lagt krokben för människor och verksamheter runt om i världen. Allt och alla drabbas.

I Sverige går många branscher på knäna. Företag tvingas i konkurs.

I det läget måste vi göra allt vi kan för att hjälpa och stötta företagen. För matematiken är enkel: Inga företag, inga skatteintäkter, inga skatteintäkter, ingen välfärd.

Det är alltså företagen som är grunden till hela vår välfärd. En tydlig och positiv stimulans för att hjälpa igång ekonomin och fortare få Sverige på fötter är att höja taket för hushållsnära tjänster, så kallade rut-tjänster.

Det tråkiga är att röster på vänsterkanten vill få oss att tro att rut-avdraget tar pengar från vården och välfärden – när det är precis tvärtom. Rut-avdraget bidrar med pengar till både stat och kommun.

Ser man sedan till vilka som anställs och jobbar i företagen är rut-avdraget särskilt betydelsefullt för arbetsmarknadens svagare grupper. Jämfört med arbetslivet i stort är andelen anställda utan gymnasieutbildning och utrikesfödda högre.

Nära hälften av dem som jobbar inom rut-sektorn saknar gymnasieutbildning och andelen utrikesfödda är mer än dubbelt så hög som i andra branscher.

Den som köper tjänsten betalar själv merparten av det utförda arbetet. Till detta kommer skatt.

För varje investerad krona får staten tillbaka mellan en kronor och 1,70 beroende på hur stor andel av de nyanställda som kommer från arbetslöshet.

Det är bra för dem som får ett arbete att gå till. Det är bra för dem som köper tjänsterna. Det är bra för skatteintäkterna. Det är alltså bra för Sverige.

Ett räknefel kan faktiskt vara boven i dramat när vissa påstår att rut-avdraget skulle vara en kostnad för staten.

Felet bottnar i man helt enkelt inte räknat med de skatteintäkter som tjänsterna ger. Och man behöver naturligtvis se till helheten innan man summerar.

Summa summarum så tjänar staten pengar på dessa jobb.

Det nya är att tvättjänster ska bli en del av rut-avdraget. Vanlig vardagstvätt alltså. Många äldre behöver hjälp med tvätten.

Man ska även kunna köpa tillsyn av sitt boende när man är bortrest.

Det är positivt att allt fler tjänster omfattas av rut-avdraget. Det skapar såväl jobb som skatteintäkter.

Det är bra för Sverige.