Reseavdraget ska vÀrna landsbygd och miljö

Utredningen bygger pÄ staden som norm och lÀmnar stora delar av landets glesa omrÄden i ett mörker.

Reseavdraget gynnar inte lÀn med mycket glesbygd, trots att det Àr dÀr som tillgÄngen till kollektivtrafik Àr begrÀnsad eller saknas helt, skriver bland andra Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i SkellefteÄ.

Reseavdraget gynnar inte lÀn med mycket glesbygd, trots att det Àr dÀr som tillgÄngen till kollektivtrafik Àr begrÀnsad eller saknas helt, skriver bland andra Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i SkellefteÄ.

Foto: Janerik Henriksson/TT NyhetsbyrÄn

Debatt2021-11-30 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Reseavdraget Àr en förutsÀttning för att kunna leva och arbeta i hela landet.

NÀstan hÀlften av kostnaderna för reseavdraget gÄr till de tre storstadslÀnen.

Ännu en gĂ„ng kommer ett förslag frĂ„n staten som utgĂ„r frĂ„n staden som norm, och som försvĂ„rar för mĂ€nniskor att bo i glesbygd.

Region VĂ€sterbotten har getts möjlighet att yttra sig över utredningen ”SkattelĂ€ttnader för arbetsresor – ett enklare och fĂ€rdmedelsneutralt regelverk”.

Centerpartiet Àr kritiska till utredningen eftersom den bygger pÄ staden som norm, och lÀmnar stora delar av landets glesa omrÄden i ett mörker.

Dagens konstruktion av reseavdraget Ă€r sĂ„dan att det snarare Ă€r storstadsregionerna som gynnas. RĂ€knar man in Uppsala och Södermanlands lĂ€n stĂ„r storstadsregionerna för omkring 60 procent av kostnaderna.

Det Ă€r uppenbart att reseavdraget inte gynnar lĂ€n med mycket glesbygd – trots att det Ă€r dĂ€r som tillgĂ„ngen till kollektivtrafik Ă€r begrĂ€nsad eller saknas helt.

Vi centerpartister anser att dÀr det gÄr att Äka kollektivt ska avdragen konstrueras sÄ att man vÀljer kollektivt resande före att Äka i egen bil. Det Àr dÀrför Centerpartiet vill se ett reformerat reseavdrag.

Vi stÄr inte bakom utredningens förslag som, vi anser inte tar tillrÀcklig hÀnsyn till avstÄnd.

Ett reformerat reseavdrag ska vÀrna landsbygden samtidigt som det vÀrnar miljön.

Centerpartiet kommer inte kunna stÄ bakom ett reseavdrag som inte tar hÀnsyn till landsbygdens villkor.

Det Àr uppenbart att den utredningen som lagts pÄ bordet inte i tillrÀcklig omfattning tar hÀnsyn de regionala effekterna.

Ett reformerat reseavdrag var en central punkt i Januariavtalet och Àr fortfarande Àr lika viktigt som det Àr aktuellt.

Vi centerpartister anser att staten ska utgÄ frÄn glesbygd nÀr man lÀgger fram förslag.

Det som fungerar i det glesa sammanhanget fungerar Àven i de tÀta delarna av vÄrt land.