Mittuniversitetet, ni får inte missa kooperationen

Varken kooperation, ömsesidiga företag eller ekonomiska föreningar fanns med i någon av kursplanerna.

Det är olyckligt att akademiska utbildningar inom ekonomi, juridik och samhällskunskap missar den kooperativa företagsformen, skriver bland andra Marie Nygren, ordförande Svensk Kooperation.

Det är olyckligt att akademiska utbildningar inom ekonomi, juridik och samhällskunskap missar den kooperativa företagsformen, skriver bland andra Marie Nygren, ordförande Svensk Kooperation.

Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-03 12:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kooperativa och ömsesidiga företag är en viktig del av näringslivet i Sverige.

Men okunskapen är stor. Det är ett av de största utvecklingshindren för sektorn i dag.

Här kan Mittuniversitetet i Sundsvall spela en viktig roll.

De 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige sysselsätter cirka 100 000 personer och har en omsättning på nära 500 miljarder kronor. Det startas 400 nya kooperativa företag varje år över hela landet.

Men trots sektorns storlek och betydelse finns det en stor okunskap om den kooperativa företagsformen.

Det gäller tyvärr även inom den högre utbildningen.

För att kartlägga frågan gjorde Svensk Kooperation nyligen en studie kring hur kunskap om kooperativa och ömsesidiga företag inkluderas på universitet och högskolor i Sverige.

Granskningen omfattade 271 relevanta kursplaner och visade att varken kooperation, ömsesidiga företag eller ekonomiska föreningar fanns med i någon av kursplanerna.

Det är olyckligt att akademiska utbildningar inom ekonomi, juridik och samhällskunskap missar den kooperativa företagsformen och gör aktiebolag till allenarådande norm för företagande.

Här har universitet och högskolor ett stort ansvar.

Därför uppmanar vi Mittuniversitetet att inkludera de kooperativa och ömsesidiga företagsformerna i utbildningarna och se till att studenterna får en bred kunskap om företagande och näringsliv i Sverige.