Kulturens kraft i Region Västerbotten

Konstens och kulturens kraft blir tydlig när två kulturplaner ställs emot varandra i Västerbotten: den breda majoritetens och Sverigedemokraternas.

”Många verksamheter inom konst- och kulturområdet behöver få del av offentliga medel och för ett välfärdsland som Sverige har det sedan länge varit självklart att vara med och offentligt stötta kulturen.”

”Många verksamheter inom konst- och kulturområdet behöver få del av offentliga medel och för ett välfärdsland som Sverige har det sedan länge varit självklart att vara med och offentligt stötta kulturen.”

Foto: Patrick Degerman

Debatt2023-12-01 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Det blir påtagligt hur SD vill reglera kulturen då den varken ska provocera eller ha mångfald som prioritet. Man skriver svart på vitt: politiska, polariserande och provokativa inslag i konstkonsulentverksamheten ska inte vara i fokus.

Kulturen måste alltid vara fri och vi får inte tumma på den konstnärliga friheten. De konstnärliga och kulturella uttrycken får inte ställas under politiska agendor och ifrågasättande röster får inte tystas. Fri kultur kan bara finnas i en demokrati och ett bevis på att du lever i en demokrati är att kulturen är fri.

Många verksamheter inom konst- och kulturområdet behöver få del av offentliga medel och för ett välfärdsland som Sverige har det sedan länge varit självklart att vara med och offentligt stötta kulturen. Det gäller även för oss regionalt och den knappa procent som går till konst och kultur i Västerbotten är väl satsade kronor och ören. En minskad kulturfinansiering skulle därför ändå inte kunna ”rädda” de röda siffrorna i regionens budget. 

I ett läge där Västerbotten expanderar och vi behöver folk skulle det vara rent kontraproduktivt att skära ner på konst, kultur och folkbildning. Den alternativa kulturplan som SD lägger fram är med andra ord såväl förvirrande som farlig. Den skulle även innebära att Västerbotten tappar det mesta av den statliga medfinansieringen på cirka 90 miljoner kronor.

Region Västerbottens kulturplan är framtagen i bred dialog med länets kulturinstitutioner, verksamheter, kommuner, skapare och föreningar – vi behöver varandra och det är i samverkan vi tillsammans fortsätter utveckla Västerbotten. De fem kulturpolitiska målen speglar det viktiga arbete vi har framför oss: Konsten och kulturen spelar en avgörande roll för samhället och regional utveckling. 

  1. Barn och unga ska ha möjlighet till eget skapande och god tillgång till kultur. 
  2. Kulturarv och kulturmiljöer ska vara levande. 
  3. Goda villkor för professionella kulturskapare ger ett utbud av hög kvalitet. 
  4. Den kulturella infrastrukturen ska vara tillgänglig och jämlik.

Sverigedemokraterna vurmar för kulturarvet, det är vi många som gör, men vi förstår också att dagens kultur är morgondagens kulturarv. Utan en fri, obunden och dynamisk konst och kultur skulle vårt samhälle bli väldigt tyst och väldigt fattigt. 

 Vi behöver konst och kultur för dess estetiska värden och själva konsten i sig, men också för att det hjälper oss att se bortom det redan givna, utmana oss själva och hjälpa oss när livet känns svårt. I den tid vi lever i just nu där vi ser att polariseringen ökar, antalet demokratier minskar, har ett pågående krig i vår närhet och där en pandemi hållit oss fångna under några år, så behöver vi mer konst, kultur och bildning, inte mindre.