KlÀdskatten slÄr hÄrt mot en bransch som redan kÀmpar

KlÀdskatten blir kontraproduktiv för miljöarbetet och genererar inte nÄgon egentlig nytta mer Àn lite klirr i statskassan.

I november föll försÀljningen i klÀdhandeln med nÀstan 30 procent. Tiotusentals arbetstillfÀllen inom handeln Àr hotade, skriver bland andra Joline Göttfert, distriktsordförande för MUF i VÀsterbotten.

I november föll försÀljningen i klÀdhandeln med nÀstan 30 procent. Tiotusentals arbetstillfÀllen inom handeln Àr hotade, skriver bland andra Joline Göttfert, distriktsordförande för MUF i VÀsterbotten.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Debatt2020-12-25 14:59
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ny statistik frÄn Svensk Handel visar att modebranschen för nionde mÄnaden i rad möter tvÄsiffriga försÀljningstapp.

I november föll försÀljningen i klÀdhandeln med nÀstan 30 procent och med runt 50 procent i skohandeln.

Det Àr ett alarmerande lÀge. Tiotusentals arbetstillfÀllen inom handeln Àr hotade, en bransch dÀr mÄnga unga arbetar.

I detta lÀge vÀljer regeringen att gÄ fram med klÀdskatten som försvÄrar ytterligare för en bransch som redan kÀmpar.

SjĂ€lvklart ska modebranschen ta ansvar för sin pĂ„verkan pĂ„ miljön. Men faktum Ă€r att 80–90 procent av alla klĂ€der och skor som sĂ€ljs i Sverige Ă€r fria frĂ„n de farliga kemikalier som klĂ€dskatten ska rikta in sig pĂ„.

DĂ€rtill har klĂ€dskatten som sĂ„dan fĂ„tt omfattande kritik frĂ„n remissinsatserna. Bland annat har Kemikalieinspektionen, regeringens egen myndighet, pĂ„talat att skatten riskerar att hindra arbetet med att fasa ut de farliga kemikalierna.

I klartext: KlÀdskatten blir kontraproduktiv för miljöarbetet och genererar inte nÄgon egentlig nytta mer Àn lite klirr i statskassan.

Skatten Ă€r utformad pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att den ska betalas av alla företag – oaktat om kemikalierna finns i produktionen.

Kan företaget bevisa att det inte finns nĂ„gra farliga kemikalier fĂ„r man tillbaka en viss del av skatten. Detta betyder att svenska företag alltid kommer att betala en viss skatt. Oberoende av farliga kemikalier.

Stadium har flaggat för att den extra administrativa kostnaden för klÀdskatten skulle landa i runda slÀngar pÄ 60 miljoner kronor. Det Àr en kostnad som regeringen bara förutsÀtter att företagen har kapacitet för.

KlĂ€dskatten kan ocksĂ„ vara ett omotiverat handelshinder som bryter mot reglerna för EU:s inre marknad. Det finns redan gemensamma regler som styr det man vill komma Ă„t med klĂ€dskatten.

Varför har vÄr socialdemokratiskt ledda regering ett sÄdant behov av att straffbeskatta svenska företag?

Att gÄ vidare med denna skatt, trots att allt pekar pÄ att den Àr huvudlös, Àr anmÀrkningsvÀrt.

Moderata ungdomsförbundet har tidigare kritiserat klĂ€dskatten för att vara en vattenmelonskatt – grön utanpĂ„ men röd inuti. Det stĂ„r vi fast vid.

Har företagen inte rÄd att betala kommer man att tvingas att gÄ i konkurs. I slutÀndan handlar det om arbetstillfÀllen som gÄr förlorade. Allt i miljöns namn, trots att det enbart handlar om politisk klÄfingrighet.