Inte en skattekrona borde lÀggas pÄ turbokycklingar

Vi var mĂ„nga som förfĂ€rades nĂ€r SVT:s “Uppdrag granskning” visade vilket enormt lidande höns och kycklingar utsĂ€tts för i den svenska kycklingindustrin. Bilderna av trĂ€ngsel, stress och till och med kannibalism lĂ€mnade ingen oberörd. Det blev smĂ€rtsamt uppenbart att jakten pĂ„ billiga varor har skapat en industri som för lĂ€nge sedan passerat grĂ€nsen för vad de flesta av oss kan acceptera.

”Eftersom nĂ€stan all kyckling som produceras i Sverige Ă€r sĂ„ kallade “turbokycklingar” Ă€r det Ă€ven vad som köps in och serveras i SkellefteĂ„ kommun. Men det behöver inte fortsĂ€tta vara sĂ„.”

”Eftersom nĂ€stan all kyckling som produceras i Sverige Ă€r sĂ„ kallade “turbokycklingar” Ă€r det Ă€ven vad som köps in och serveras i SkellefteĂ„ kommun. Men det behöver inte fortsĂ€tta vara sĂ„.”

Foto: Fredrik Ericson

Debatt2023-12-15 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

99 procent av den svenska produktionen av kycklingkött utgörs av sĂ„ kallade “turbokycklingar”, rasen Ross 308. De Ă€r framavlade för att vĂ€xa sĂ„ snabbt att de en mĂ„nad gamla har ökat i vikt med upp till 50 gĂ„nger. De lever med konstant vĂ€xtvĂ€rk och pĂ„ grund av deras snabba tillvĂ€xt har de en enorm aptit. Det drabbar sĂ€rskilt de förĂ€ldradjur som mĂ„ste leva lĂ€nge nog för att kunna vĂ€rpa Ă€gg som ska bli nya kycklingar. För att de inte ska Ă€ta ihjĂ€l sig behöver de hĂ„llas pĂ„ en strikt diet vilket gör att de alltid Ă€r hungriga.

Eftersom nĂ€stan all kyckling som produceras i Sverige Ă€r sĂ„ kallade “turbokycklingar” Ă€r det Ă€ven vad som köps in och serveras i SkellefteĂ„ kommun. Men det behöver inte fortsĂ€tta vara sĂ„.

Det finns andra hönsraser som vĂ€xer nĂ„got lĂ„ngsammare och som inte har samma extrema hunger som de sĂ„ kallade “turbokycklingarna”. I Norge har nĂ€stan en tredjedel av kycklingproducenterna gĂ„tt över till en sĂ„dan ras med bibehĂ„llen lönsamhet och med piggare och friskare kycklingar som resultat. Liknande siffror i Frankrike och Danmark.

NÀr Miljöpartiet i somras tog upp frÄgan om turbokycklingar i en interpellation i riksdagen blev det tydligt utifrÄn landsbygdsministerns svar att Sveriges regering inte Àr intresserad av att Àndra nÄgra lagar för att stÀlla om den svenska kycklingindustrin.

Möjligen kan förĂ€ndring skapas genom EU som har fĂ„tt upp ögonen för problemen med den extrema industrin. DĂ€rifrĂ„n kan det komma krav som begrĂ€nsar anvĂ€ndningen av turbokycklingar i framtiden. 

Men vi vill inte att SkellefteĂ„ ska vĂ€nta pĂ„ direktiv frĂ„n högre ort. VĂ„r Kommun bör krĂ€va att kycklingköttet som köps in kommer frĂ„n raser med begrĂ€nsad tillvĂ€xthastighet. Och genom dialog med leverantörer visa att det finns affĂ€rsmöjligheter för den kycklingproducent som vill stĂ€lla om sin verksamhet. 

Fram till att det finns leverantörer som kan leva upp till de kraven bör kommunen vĂ€lja vegetariska alternativ istĂ€llet för kyckling. Inte en skattekrona mer borde gĂ„ till att finansiera industrier som anvĂ€nder sig av turbokycklingar. 

Vi vill ocksĂ„ att kommunen ska stĂ€lla andra krav. Idag efterfrĂ„gas sĂ„dant som minskad antibiotikaanvĂ€ndning och hur lĂ€nge hönsen fĂ„r transporteras, vilket Ă€r positivt. Vi vill att kommunen dessutom efterfrĂ„gar ekologisk produktion som ger kycklingarna ökad möjlighet till utevistelse, bevuxet bete och sandbad. Allt detta har vi lĂ€mnat som förslag till kommunfullmĂ€ktige att ta stĂ€llning till. 

Uppdrag granskning visar att allt handlar om att pressa djuren sÄ lÄngt det Àr tekniskt och biologiskt möjligt för att vi ska fÄ ett billigt kött pÄ tallriken. FrÄgan vi mÄste stÀlla oss Àr: Àr det vÀrt det? Ja, om man frÄgar turbokycklingindustrin Àr det just det. Enda sÀttet att stoppa lidandet Àr via lagstiftning eller sjunkande efterfrÄgan. Eftersom regeringen verkar ointresserad uppmanar vi alla att bojkotta turbokycklingarna tills verkliga förÀndringar gÄr att se. SÀrskilt stor blir effekten nÀr större kunder som exempelvis kommuner ansluter sig till oss privatpersoner som efterfrÄgar mer humana alternativ.