I Skellefteå får identitet och historia ta plats

I takt med att hela vår kommun växer och utvecklas blir det än viktigare att skydda vårt kulturarv.

”Tillsammans med er Skelleftebor önskar vi på Skellefteå kommun och Skellefteå museum peka på vad som kännetecknar olika områden, vilka hus som är värda att bevara.”

”Tillsammans med er Skelleftebor önskar vi på Skellefteå kommun och Skellefteå museum peka på vad som kännetecknar olika områden, vilka hus som är värda att bevara.”

Foto: Arkivbild: Lars Eriksson

Debatt2024-05-20 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När allt det nya skapas blir bevarandet av det gamla – och balansen mellan gammalt och nytt viktig. En stad utan identitet eller historia är inte attraktiv, varken för dess innevånare eller för besökare.

För visst är det kul att se allt nytt som växer fram. Allt från vårt storslagna kulturhus till nya lägenhetshus i exempelvis Bureå och Kåge. Stora delar av vår kommun som tidigare har känts lite stillastående, rör sig plötsligt som aldrig förut. När vi hittar balansen mellan nya byggnader och konstruktioner och alla de gamla som fortfarande är helt nödvändiga för vårt samhälle. Då skapar vi en fungerande stad som också är vacker och intressant.

En viktig del i kulturarvet är våra hus, byggnader och miljöer med ett kulturhistoriskt värde som vi i Skellefteå kommun samlar under begreppet k-märkt. Skydden i det begreppet kan se olika ut men handlar om identitet, egenskaper hos exempelvis ett hus som ger det karaktär.

Men egentligen är det viktigaste skyddet ett hus kan få är att dess ägare eller invånarna känner stolthet över det. Om vilja finns att bevara och man erbjuds råd och tips inför renovering, om- och tillbyggnad är mycket vunnet. Därför ser vi dialogen med medborgarna som en hörnsten i allt arbete med kulturmiljövård.

All byggnadsvård börjar och slutar med engagerade husägare och vår tanke är att den som känner till husets och områdets historia är mer förberedd när planerna på att byta färg, bygga om eller bygga till börjar ta form. Om den förre ägaren bytte tak och du nu önskar byta fönster eller måla om är det lätt hänt att husets karaktär tappas bort på vägen.

Tillsammans med er Skelleftebor önskar vi på Skellefteå kommun och Skellefteå museum peka på vad som kännetecknar olika områden, vilka hus som är värda att bevara. Inte för att allt ska bevaras till varje pris utan för att vi i en levande stad ska kunna göra medvetna val när vi förändrar. Vilka årsringar vill vi ha kvar till kommande generationer?

Just nu jobbar vi i Byske med att peka ut hus och byggnader som ska k-märkas och samlas i en byggnadsordning för Byske. I förarbetet till dessa byggnadsordningar är invånare och husägare centrala. Era inspel och ert engagemang bidrar till att hela vår kommun växer, med en stark identitet och en stolt historia. Vi välkomnar alla som vill vara med och bidra till och ta del av arbetet. Tillsammans skapar vi framtidens Skellefteå kommun.