En omställning är nödvändig för biologisk mångfald

I väntan på Sveriges nya livsmedelsstrategi är läget kritiskt för den biologiska mångfalden. Rekordmånga arter är på väg att dö ut, vilket rubbar hela ekosystem, och forskning visar att detta hot går att likställa med klimathotet.

”Därför uppmanar vi konsumenter, företag och beslutsfattare att se det större perspektivet och stödja den ekologiska omställningen.”

”Därför uppmanar vi konsumenter, företag och beslutsfattare att se det större perspektivet och stödja den ekologiska omställningen.”

Foto: Maria Hedenlund

Debatt2023-09-29 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här är lantbruket avgörande, då jordbrukslandskap räknas som ”viktig hemvist” för 34 procent av Sveriges rödlistade djur- och växtarter. Sverige behöver ett utvecklat jordbruk för att nå försörjningsmålen, men denna utveckling kan inte ske på den biologiska mångfaldens bekostnad om vi ska nå miljömålen. Nu behövs beslutsamhet, handlingskraft och satsningar som gör det enklare och mer lönsamt att driva jordbruk i samklang med naturen.

Det största hotet mot den biologiska mångfalden i Sverige är att många ängs- och betesmarker växer igen. Dessa marker utgör unika ekosystem där flera rödlistade arter samexisterar på liten yta – så länge de inte växer igen. På en kvadratmeter som regelbundet betas av betesdjur går det att hitta upp till 50 olika djur- och växtarter.

Kor på Norrmejeriers ekologiska gårdar är ute längre och har en förlängd betessäsong, och kan därmed hålla fler ängs- och betesmarker vid liv. På dessa gårdar avsätts även mer yta för egen foderproduktion genom ekologisk vallodling – en annan utmärkt livsmiljö för många rödlistade arter.

Ekologiska jordbruk bygger på att de drivs utifrån cirkulära och naturliga processer och system. Detta kräver förvisso mer yta för att uppnå likvärdig produktion, men norra Sverige, och i synnerhet mjölkproduktion, lämpar sig extra väl för ekologisk produktion. Dels finns här gott om plats för vallodling och betesmark, dels är de öppna landskapen något vi alla vill bevara som en del av den norrländska identiteten.

Det största hindret för bönderna är snarare ekonomiska. Kostnaderna för ekologisk produktion är högre då ekologisk foderproduktion utan bekämpningsmedel och konstgödsel kräver mer arbete och yta – och den merkostnaden gör att ekologiska produkter kostar några kronor extra i butik.

Ska fler bönder ställa om krävs en större efterfrågan för ekologiska produkter från dig som handlar. Trots att 15 procent av vår mjölk kommer från ekologiska gårdar, utgör ekologiska mejeriprodukter endast 5 procent av försäljningen.

Vi är stolta över våra 24 000 betande mjölkkor som bidrar till att bevara Norrlands öppna landskap. Med rätt stöd kan fler kor och bönder leda vägen mot en mer hållbar mejeriproduktion. I norra Sverige finns både potentialen och förutsättningar. Vi har gott om föregångsexempel bland Norrmejeriers ekologiska gårdar att ta efter, men för att det ska gå behöver fler stödja omställningen.

Därför uppmanar vi konsumenter, företag och beslutsfattare att se det större perspektivet och stödja den ekologiska omställningen, så vi kan bevara både våra öppna landskap och den biologiska mångfald som har sin hemvist här.