Dialog krävs för att förbättra äldreomsorgen

Med de resurser som riksdagen avsatt skapas möjligheter för Skellefteå att långsiktigt stärka äldreomsorgen.

Trots stöd i form av samordnare och HR var situationen för chefer och medarbetare mycket svår i Skellefteå redan innan pandemin, skriver Cecilia Einarsdotter Larsson, chefsombud Vision Skellefteåavdelningen.

Trots stöd i form av samordnare och HR var situationen för chefer och medarbetare mycket svår i Skellefteå redan innan pandemin, skriver Cecilia Einarsdotter Larsson, chefsombud Vision Skellefteåavdelningen.

Foto: Hasse Holmberg/Fotograferna Holmberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför sommaren skickades ett öppet brev till de politiker och tjänstemän i Skellefteå som är de högsta ansvariga för äldreomsorgen.

Med det följde en inbjudan till ett möte om hur vi kan ta oss ur pandemin, bygga en starkare äldreomsorg och skapa ett mer hållbart arbetsliv.

Riksdagen har fattat beslut om mer resurser till kommunernas äldreomsorg. För att de utökade resurserna ska ge positiva effekter måste Skellefteå använda tillskottet på ett sätt som gör skillnad både för de som får omsorg och de som arbetar inom den.

Vi vill bidra med våra erfarenheter i detta arbete.

Vision organiserar bland annat många av de chefer som arbetar inom äldreomsorgen. Det är ett av de områden där cheferna har ansvar för flest antal medarbetare på hela arbetsmarknaden.

Såväl Coronakommissionen som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och många kommuner har identifierat att chefssituationen inom äldreomsorgen varit bristfällig.

Trots stöd i form av samordnare och HR var situationen för chefer och medarbetare mycket svår i Skellefteå redan innan pandemin.

Stora rekryteringsutmaningar, behov av kompetensutveckling och nya tekniklösningar som ska implementeras kräver ett närvarande ledarskap som bäddar för dialog och en känsla av sammanhang.

Under pandemin har chefernas förutsättningar blivit ohållbara och nu krävs en förändring. Många chefer upplever stress och känner oro över att inte räcka till. Den belastning som pandemin inneburit gör att risken är stor för ohälsa.

En rimlig arbetsbelastning och en god arbetsmiljö för cheferna är avgörande för att de ska kunna driva verksamheten framåt och kunna ta ansvar för övriga medarbetares arbetssituation.

De har kunskaperna som krävs, men saknar utrymmet att arbeta förebyggande och långsiktigt och möta medarbetarna där de befinner sig. Att se över chefernas arbetsbeskrivning och tydliggöra uppdraget är därför en nyckel för att kunna bedriva en säker omsorg med en hög kvalitet.

Vi i Vision upplever att de frågor som påverkar våra medlemmar och som får betydelse för hela kommunens arbete inte fått det utrymme som allvaret i situationen kräver.

Med de resurser som riksdagen nu avsatt skapas möjligheter för Skellefteå att långsiktigt stärka äldreomsorgen. Därför är det viktigt med en dialog om hur vi tillsammans kan åstadkomma detta.