Det är dags att kvinnor får lön för hela arbetsdagen

Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 9,9 procent lägre än mäns. Det motsvarar 44 400 kronor om året.

Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken har livs- och samhällsfarliga konsekvenser, skriver bland andra Christina Soldan, ordförande för Liberala kvinnor i Västerbotten.

Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken har livs- och samhällsfarliga konsekvenser, skriver bland andra Christina Soldan, ordförande för Liberala kvinnor i Västerbotten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-03-07 10:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnors löner är 9,9 procent lägre än männens. Omräknat i tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter kl 16:12 varje dag medan män får betalt för hela arbetsdagen – till klockan 17.

Coronapandemin, med tiotusentals döda och en extrem arbetsbelastning inom vård och omsorg, visar att kvinnors dåliga löner och arbetsvillkor har livs- och samhällsfarliga konsekvenser.

Trots att kvinnor har högre utbildning än män tjänar de fortfarande mindre.

Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 9,9 procent lägre än mäns. Det motsvarar 3 700 kronor i månaden och 44 400 kronor per år. Omräknat i tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter kl 16:12 varje dag. Män får betalt för hela sin arbetsdag.

Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser.

Kombinationen av otrygga anställningar, pressad arbetsmiljö, brist på kompetensutveckling och bristande förutsättningar för ett närvarande ledarskap inom äldreomsorgen är huvudorsaker till att så många avlidit i covid-19.

Arbetsmiljön inom vården är så pressad att anställda drabbats av posttraumatisk stress.

Låt detta bli en väckarklocka för det akuta behovet att rätta till de ojämställda lönerna och villkoren en gång för alla.

Vi inom 16:12-rörelsen vill:

- Ge kvinnor och män samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer. Bättre villkor i kvinnodominerade sektorer stärker kvinnors ekonomiska självständighet och ökar kvaliteten i verksamheterna.

- Synliggöra och åtgärda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher är lönen lägre än i mansdominerade. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.

- Öka tillsynen och skärp sanktionerna för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav. För att arbetsgivare ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män måste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna möta kännbara påföljder.

- Säkerställa ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Jämställda löner förutsätter att föräldrar tar lika mycket ansvar för barn och obetalt hemarbete. Regering och riksdag måste ta tydligare steg framåt.

- Jämställa pensionerna. Kvinnor har 31 procent lägre pensioner än män. Pensionssystemet behöver reformeras och skillnaden mellan kvinnor och mäns tjänstepension utjämnas.