VĂ€rna asylrĂ€tten – oavsett varifrĂ„n flyktingarna kommer

Under vÄren har EU:s lÀnder slutit upp och erbjudit ett mycket viktigt stöd för mÀnniskor i akut behov av skydd frÄn kriget i Ukraina. Samtidigt pÄgÄr krig och konflikter pÄ mÄnga andra hÄll i vÀrlden, dÀr EU-lÀndernas vilja att erbjuda skydd lyser med sin frÄnvaro.

"PÄ grund av hÄrda inresekrav och osÀkra resvÀgar till EU har över 22 000 mÀnniskor drunknat i Medelhavet sedan 2014", skriver John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders.

"PÄ grund av hÄrda inresekrav och osÀkra resvÀgar till EU har över 22 000 mÀnniskor drunknat i Medelhavet sedan 2014", skriver John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders.

Foto: David Lagerlöf

Debatt2022-06-19 22:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I morgon, pĂ„ VĂ€rldsdagen för flyktingar, uppmanar vi Sverige och EU att vĂ€rna asylrĂ€tten och sĂ€kerstĂ€lla de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna för alla mĂ€nniskor pĂ„ flykt. 

De senaste Ă„ren har mĂ„nga mĂ€nniskor flytt frĂ„n dödligt vĂ„ld, sexuellt vĂ„ld eller bristande tillgĂ„ng till mat och sjukvĂ„rd i exempelvis Afghanistan, Syrien, och Burma. 

Enligt statistik för Ă„r 2020, det vill sĂ€ga före kriget i Ukraina, var drygt hĂ€lften av alla mĂ€nniskor pĂ„ flykt internflyktingar. 73 procent av de som flyr utomlands hamnar oftast i ett grannland. Nio av tio mĂ€nniskor pĂ„ flykt mottas i fattiga lĂ€nder. 

Kriget i Ukraina har lett till att flera miljoner mÀnniskor pÄ kort tid söker skydd i Europa som sitt nÀromrÄde.

De flesta som flytt Ukraina har mötts av en utbredd vilja till humant mottagande i EU, Ă€ven i lĂ€nder som lĂ€nge varit kritiska till asylsökande. 

DÀremot finns uppgifter om att exempelvis ukrainska romer och studenter frÄn afrikanska lÀnder har diskriminerats vid grÀnsen, vilket Àr oacceptabelt.

Men mÄnga konflikter i vÀrlden fÄr inte tillrÀckligt mycket uppmÀrksamhet trots stort mÀnskligt lidande.

MĂ€nniskor som flyr sina hem gör det nĂ€stan alltid i desperation. Samtidigt Ă€r flykten förenad med stora risker för liv och hĂ€lsa. PĂ„ grund av hĂ„rda inresekrav och osĂ€kra resvĂ€gar till EU har över 22 000 mĂ€nniskor drunknat i Medelhavet sedan 2014. 

Trots behovet av fler sÀkra vÀgar till Europa har hela EU stÀrkt sin grÀnskontroll pÄ bekostnad av mÀnskliga rÀttigheter sedan 2015.

De som trots hÄrda inresekrav och risk för sitt liv tar sig till Europa möts ofta av mycket svÄra förhÄllanden med bristande tillgÄng till sjukvÄrd, skolgÄng, information och rÀttsosÀkra asylprocesser.

Att söka asyl och fÄ sin asylansökan rÀttssÀkert prövad Àr en mÀnsklig rÀttighet.

Sverige och EU:s medlemslĂ€nder har ett ansvar att skydda rĂ€tten till liv och förhindra illabehandling för alla mĂ€nniskor, utan diskriminering pĂ„ grund av exempelvis nationalitet, etnicitet eller religion. 

Det vi behöver framĂ„t Ă€r ett europeiskt regelverk som möjliggör ett humant mottagande och skydd för mĂ€nniskor som behöver det. 

Som medlemsland har Sverige ett stort ansvar att verka för en EU-gemensam migrationspolitik som prioriterar mĂ€nniskors rĂ€ttigheter, rĂ€ttssĂ€kerhet och som kan fungera lĂ„ngsiktigt i praktiken. 

EU fÄr inte glömma de icke-ukrainska medborgarna, eller de som Àr statslösa, vid olika EU-grÀnser som ocksÄ vill söka skydd, och som just nu stÀngs ute.

Tilda Pontén, jurist Civil Rights Defenders

John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders

"73 procent av de som flyr utomlands hamnar oftast i ett grannland och nio av tio mÀnniskor pÄ flykt mottas i fattiga lÀnder. ", skriver Tilda Pontén, jurist Civil Rights Defenders.
"73 procent av de som flyr utomlands hamnar oftast i ett grannland och nio av tio mÀnniskor pÄ flykt mottas i fattiga lÀnder. ", skriver Tilda Pontén, jurist Civil Rights Defenders.