Under Almedalsveckan för fem år sedan slog jag vad om att Ebba Busch Thor kommer att bli partiledare för Kristdemokraterna en vacker dag. För ovanlighetens skull fick jag rätt.
Under partiledartalet i går kväll påminde Busch Thor om varför hon valts att leda partiet. Hon är tydlig, karismatisk, ideologisk och fyller ett tomrum högerut i svensk politik sedan Moderaterna – nya Moderaterna – rört sig mot mitten.
Talet handlade inledningsvis om försvaret, Ryssland, Nato och om värden som måste värnas.
När hon nämnde terrororganisationen Islamiska statens dåd lät hon riktigt arg. ”Strider man för IS ska man kunna dömas för landsförräderi!” sa hon inför en applåderande publik.
Just den radikala islamismens utbredning, även i svenska städer, är en fråga som oroar många människor runt om i landet. Men det är också en fråga som svenska politiker hittills inte har varit särskilt insatta i. Det visade sig tydligt när politikerna i Stockholm nyligen antog en handlingsplan mot extremism, som fick så hård kritik att den rödgrönrosa majoriteten fick lova att arbeta om strategin.
Att KD står för ”hårdare tag” mot radikala islamister som ansluter till terrororganisationer är något som kommer att uppskattas, inte minst av väljare med rötter i Mellanöstern.
Tidigare under dagen lanserade partiet ett förslag om att utöka antalet personer som kan undantas från turordningen i lagen om anställningsskydd, från två till fyra. Och det ska inte som i dag bara gälla småföretag. ”Alla jobb behövs, även enkla jobb”, sa Busch Thor i talet.
Föga oväntat passade hon även på att slå ett slag för att småbarnsföräldrar själva ska få bestämma hur de delar upp föräldraledigheten.
Gårdagens överraskning var att KD–ledaren tog upp frågor om politik och identitet, något som debatteras flitigt bland yngre men som borgerliga partiledare sällan nämner.
Hon kritiserade kvotering, att vi delas upp i kategorier som etnicitet och kön. Hon förklarade vad identitetspolitiken, det kollektivistiska synsätt som gör att politiker särbehandlar grupper, är. Även fenomenet ”trigger warnings”, ett amerikanskt uttryck för rätten att skyddas från obehagliga ord, texter och åsikter, fick kritik.
Om den tidigare KD–ledaren Göran Hägglund lyckades reta upp landets kulturskribenter efter talet om ”verklighetens folk” i Almedalen 2009, tar Ebba Busch Thor det ett steg längre. Hon söker politisk konflikt och dundrar in på vänster planhalva.
Den svenska vänstern kommer att få fullt upp.