Skellefteå sätter sig över vetenskapen

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga. Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare. Det är det inte rimligt att en kommun sätter sig över myndigheter och vetenskap och betalar ut bidrag till någonting som egentligen inte finns.

Vad är rimligt att en kommun ska stå för, och vad ska den inte stå för.

Frågan är intressant, och ständigt aktuell, men inte alltid helt lätt att besvara. Men en kommun ska bland annat se till att det finns förskolor, skolor, socialtjänst och äldreomsorg, den ska planera för staden och nya byggen och se till att det finns bostäder, hälsoskydd och miljöskydd, räddningstjänst, vatten och avlopp och bibliotek.

Visst regleras i lagar och förordningar, annat tar kommunen frivilligt på sig, som en extra service till medborgarna eller för att kommunen – i generaliserande ordalag – ska kunna växa.

Trots att det inte finns något vetenskapligt underlag som styrker att det finns ett orsakssamband mellan symtom som rodnad, stickande känsla i huden, yrsel och trötthet och elektromagnetiska fält (Folkhälsomyndigheten) väljer Skellefteå kommun att betala ut elsaneringsbidrag. Hittills har nästan en miljon kronor delats ut sedan bidraget infördes 2005.

Det är SVT Nyheter som kartlagt vilka kommuner som betalar ut bidrag för elsanering till personer som betraktar sig som elöverkänsliga. Skellefteå och Umeå gör det, och skyltar med det, Filipstad och Stockholm gör det också, men utan att skylta med det, medan Linköping, Luleå och Örnsköldsvik har gjort det, men slutat med det.

Det här är ingen lätt fråga. I den ena vågskålen finns myndigheterna och vetenskapen, i den andra en personlig känsla hos många av de personer som säger sig ha drabbats av elöverkänslighet att må bättre. Eller som Evelina Fahlesson (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Skellefteå, säger till SVT Nyheter: ”Vi har träffat de personer som har fått elsaneringsbidrag och de har berättat för oss att de har blivit hjälpta och nu i många fall kan fungera i samhället på ett positivt sätt.”

I Skellefteå har 40 personer tillsammans fått nästan en miljon kronor i bidrag. Det gör i genomsnitt 25 000 kronor per person. En för samhället synnerligen blygsam siffra för att de drabbade ska kunna fungera bättre i vardagen.

Å andra sidan är det inte rimligt att en kommun sätter sig över både myndigheter och vetenskap och betalar ut bidrag till någonting som egentligen inte finns, för att självdiagnosticerade patienter ska känna sig trygga. Nej, missförstå mig inte, jag ifrågasätter inte sjukdomssymtomen, det finns människor som har besvär, mer eller mindre allvarliga sådana. Men om det sedan är elöverkänslighet eller någonting helt annat överlåter jag med varm hand till läkarvetenskapen att avgöra.

Och som vanligt uppstår frågan om var gränsen går? Kan man neka någon annan, med en icke-vedertagen diagnos att få behoven tillgodosedda med hänvisning till att elöverkänsliga har fått det? Juridiskt sett går det säkert bra, moraliskt blir det betydligt svårare. Någonting att tänka på nästa gång frågan kommer upp till behandling i kommunens nämnder och styrelser. För det kommer den att göra – förr eller senare.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen