Sänk inte studenternas fribelopp, Anna Ekström

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Anna Ekström. Gymnasie- och kunskapslyftsministern funderar på att sänka fribeloppet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare. För en socialdemokrat kan det säkert kännas kittlande att ta till regleringar, alltså sänka fribeloppet för att nå sina mål. Och ett samhälle där klass inte avgör yrkesval är eftersträvansvärt. Men bästa vägen dit är knappast att hindra människor från att tjäna pengar.

Studenter från studieovana hem har svårare att fullfölja sina högskolestudier.

En av bovarna är fribeloppet, menar forskaren Juanna Joensen i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Hon konstaterar att studenter med arbetarklassbakgrund började finansiera sina studier med extraarbete när gränsen för vad en student får tjäna och samtidigt inneha studiemedel höjdes runt millennieskiftet. Pluggandet blir då lidande, varpå dessa studenter haft svårare att ta examen.

En som tagit intryck av rapporten är gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

I en intervju med Sveriges Radio (12/1 2018) säger hon att Joensens slutsatser blir viktiga för den utredning om studiemedel som regeringen har tillsatt. Ekström är bekymrad över den sociala snedrekryteringen bland de som tar högskoleexamina.

För en socialdemokrat kan det säkert kännas kittlande att ta till regleringar, alltså sänka fribeloppet för att nå sina mål. Och ett samhälle där klass inte avgör yrkesval är eftersträvansvärt. Men bästa vägen dit är knappast att hindra människor från att tjäna pengar.

Att få studenter att jobba mindre genom att sänka fribeloppet får dessutom en rad dåliga konsekvenser. Både för samhället och för den enskilde studenten.

Jobba i hemtjänsten när du läser till sjuksköterska? Socialdemokraterna tackar nej till extra händer i välfärden.

Programmera på helgen om du ska bli ingenjör? Kunskapslyftsminister Anna Ekström är rädd att du fokuserar för lite på ditt framtida yrke.

Starta företag medan du studerar på Handels? Regeringen vill inte att du bidrar till samhället.

Sedan tidigare är det känt att studenter från hem utan studievana är mindre benägna att ta studielån. Förvisso är det bra att folk drar sig för att låna pengar. CSN-lånet är dock inget vanligt lån. I stället för att sänka fribeloppet borde studenter från arbetarhem uppmuntras att använda studiemedel för att kunna fokusera på sina studier.

Det är fel att den som utan problem jobbar under helger, somrar och julledigheter drabbas för att ett fåtal misslyckas med att kombinera arbete och plugg.

”Studenter som riskerar att inte få så höga löner framöver, de jobbar mer extra vid sidan av”, säger Anna Ekström i SR-intervjun.

Hon är något på spåren: det lönar sig för dåligt med utbildning i Sverige. Kanske borde Ekström ägna mer energi åt att övertyga sina ministerkollegor att sänka marginalskatterna så att utbildning lönar sig i stället för att sätta stopp för studenter som försöker dryga ut sina livsinkomster.

Socialdemokraterna sviker studenter genom att först göra det olönsamt med utbildning och sedan fundera på att stoppa möjligheten att dryga ut studentbudgeten.

Sänkt fribelopp framställs som bra social ingenjörskonst men är inget annat än en rak vänster mot den strävsamma. I dag träder återbetalningskraven in redan vid 88 000 intjänade kronor per termin. Om fribeloppet ska förändras borde det snarare höjas än sänkas.

Kajsa Dovstad

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 27 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen