Rasism är rasism även i Sveriges Radio

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga. Notera att denna artikel är från 2015

Sveriges Radios P3–program ”Tankesmedjan” sände i fredags podden ”Veckans boss” om Göteborgs-Postens nytillträdda politiska redaktör Alice Teodorescu.

Teodorescu, som betecknar sig som liberalkonservativ, är förstås ett tacksamt byte för ”Tankesmedjan” som Aftonbladets Karin Magnusson så träffande beskriver så här: ”Det är ofta pladdrigt och ingen dörr är vidöppen nog för att redaktionen inte med kraft ska ta sats och sparka in den från vänster.” (10/3 2015). I programmet jämförs Teodorescu med lasermannen, det fnissas åt sexistiska kommentarer om henne från en Flashbacktråd och hon kallas ”husblatte”.

En av dem som leder programmet uppmanar Teodorescu, för att hon är född i Rumänien och borgerlig, att inte vara ”en husblatte”. En så kallad blatte, det vill säga invandrare, ickesvensk, som beter sig som en Onkel Tom, ett ”blattealibi”, en rasförrädare, en ”husneger”.

Uttrycken är på intet sätt nya i debatten. Den tidigare folkpartistiska ministern Nyamko Sabuni brukade få dessa glåpord. Även moderaten Hanif Bali, författaren Dilsa Demirbag-Sten, jag själv och många fler kan läggas till listan.

De som uttrycker orden stör sig helt enkelt på invandrare som inte är socialister. De avslöjar mer än något annat sina egna fördomar om invandrare som osjälvständiga mähän utan egna viljor, hjärnor eller övertygelser, styrda av andra.

USA:s rasistiska historia, där separatistiska och radikala Svarta pantrarna uppstod som en reaktion mot rasismen, och begrepp som ”husneger” fick fäste, är förkastlig. Motreaktionen är lätt för att förstå.

Att begrepp som ”husneger” användes av Malcolm X gör dock inte ordet relevant i Sverige 2015. Föreställningen att vår hudfärg, våra pigment, följer ett beteendemönster eller politiska åsikter, är både verklighetsfrånvänd och rasistisk.

När den ansvariga utgivaren för ”Tankesmedjan”, Anne Sseruwagi, ska förklara varför uttrycket ”husblatte” har använts blir svaret klent. Hon säger sig bland annat veta att ordet ”tolkas olika beroende på vem som använder det”.

Låt mig vara pedagogisk: Nej, det är ingen tolkningsfråga. Ljushyade, infödda svenskar tillåts ha vilka åsikter de vill utan att reduceras till ”husblattar”. Så länge invandrare hånas som blattar, för att de är invandrare, är det inget annat än ren och skär rasism.

”Husblatte” i Sveriges Radio är inte ett dugg finare än när berusade Sverigedemokrater skriker ”babbe” åt folk.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen