Norska valet handlar om mer än svenska tillstånd

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Det ser ut att bli jämt mellan de två blocken i det norska stortingsvalet. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix/TT

Ledare. Det är oljan och ekonomin som har varit i fokus i den norska valrörelsen. Under senare år har oljepriset varit lågt. Det har slagit hårt mot den norska ekonomin och tillväxten. Men i år vänder siffrorna åt rätt håll igen.

Den 11 september är det val till norska Stortinget.

Många svenskar fick nog upp ögonen för det norska valet efter invandringsminister Sylvi Listhaugs uppmärksammade besök i Stockholmsförorten Rinkeby.

Och visst har invandringspolitiken spelat en stor roll under valrörelsen. Att norrmännen med förfäran ser på utvecklingen i svenska förorter märks i norsk dagspress. I ett reportage i Dagbladet varnar en forskare för att liknande problem kan uppstå i Norge om asylströmmen fortsätter – och om oljepriset skulle börja sjunka igen.

För det är trots allt oljan och ekonomin som har varit i fokus i den norska valrörelsen. Under senare år har oljepriset varit lågt. Det har slagit hårt mot den norska ekonomin och tillväxten. Men i år vänder siffrorna åt rätt håll igen. Exporten såväl som konsumtionen har ökat under årets första sex månader.

Dessutom kretsar populismen kring annat än bara invandring. Senterpartiet har nästan övertagit rollen som den populistiska kraften i politiken – och lovar allt åt alla. Precis som de svenska centerpartisterna vill Senterpartiet att ”hela landet ska leva”, och gör motstånd mot högerregeringens ”centraliseringspolitik”.

Oljan påverkar dock inte bara ekonomin.

Även klimatet påverkas av bruket av fossila energikällor.

Huruvida de norska oljebolagen ska ges tillåtelse att borra i skärgården kring Lofoten i Nordnorge har varit en het fråga under valrörelsen. Enligt Ipsos/Dagbladets undersökning från 3 augusti vill 44 procent av alla norrmän låta oljan ligga i marken för klimatets skull, jämfört med 42 procent som ställer sig positiva till exploatering.

Miljörörelsen ser alltså ut att klå de stora oljebolagen. Att inte bidra ännu mer till global uppvärmning, och dessutom skada djurlivet i norra Norge, är för väljarna viktigare än de pengar oljan kan ge.

Kanske är det lätt att prioritera annat när man ändå är rik som ett troll. Men motståndet mot oljeborrning vid Lofoten är en delförklaring till att de stora partierna, konservativa Høyre och socialdemokratiska Arbeiderpartiet, bägge ser ut att tappa mandat efter valet.

Miljøpartiet och Senterpartiet, som båda motsätter sig oljeborrning vid Lofoten, ser däremot ut att skörda framgångar.

Att nästan hälften av alla norrmän anser att klimatet är viktigare än det svarta guld som gjort landet rikt är en ny seger för norska miljöaktivister.

Den norska debatten om oljeborrning visar att klimatpolitiken kan spela roll i en valrörelse. Vad som också blir tydligt är de stora partiernas oförmåga att hantera relativt nya politiska frågor, som norrmännens nyvakna klimatengagemang.

I stället för att dividera om vad norska statsråd säger när de är på besök kanske svenska politiker kan inspireras av den norska klimatdebatten.

Karin Pihl

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 24 februari 2018

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen