Låt Björklund vara Björklund

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
I dagarna firar Jan Björklund tio år som partiledare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare. Det mesta tyder på att Jan Björklund kommer att väljas om på Liberalernas landsmöte i november. I bästa fall innebär det att partiet kan lägga de senaste årens interna konflikter bakom sig och slutligen ge Jan Björklund mandat att göra det han ursprungligen valdes för.

Det har gått tio år sedan Jan Björklund den 7 september 2007 valdes till partiledare för Folkpartiet, som under hans ledning blivit Liberalerna.

När han valdes till partiledare hade Björklund, bland annat som skolborgarråd i Stockholm, gjort sig känd för att med enkla och stundtals kategoriska budskap utmana Socialdemokraterna och de då dominerande idéerna inom skolpolitiken.

Förhoppningen var därför att Björklund en gång för alla skulle göra slut på den folkpartistiska otydligheten. Att vara liberal skulle med Björklund som ledare inte längre vara detsamma som att vara kluven, för att parafrasera Gunnar Helén, som ledde partiet i början av 1970-talet.

Få politiker har på senare år varit lika framgångsrika som Jan Björklund när det gäller att göra sakpolitiska avtryck.

När han i slutet av 1990-talet började tala om lärarnas betydelse för undervisningen, och problemen med brist på ordning och reda i klassrummen, avfärdades det regelmässigt som ”gammaldags katederundervisning”. I dag är det skolpolitiska självklarheter.

På motsvarande sätt pekade Björklund tidigt på hur utvecklingen i Ryssland höll på att förändra den säkerhetspolitiska situationen kring Östersjön. Förslagen om återmilitarisering av Gotland sågs initialt som fantasier från kalla krigets dagar, bara för att några år senare genomföras i stor politisk enighet.

Ändå har kluvenheten präglat Björklunds tio år som partiledare. Att hålla ihop ett parti där hälften av de aktiva medlemmarna är mer intresserade av situationen för mänskliga rättigheter i långtbortistan, än av att göra inrikespolitiska avtryck kräver en betydande fingertoppskänsla.

Det gäller särskilt för en partiledare som, trots att han valdes i stor enighet, varit ständigt ifrågasatt av en betydande del av partiet.

När den förre partiledaren Per Ahlmark, som internt tillmäts status som uttolkare av partiets själ, i sina memoarer 2011 argumenterade för att Birgitta Ohlsson borde leda Liberalerna, slog det an tonen för en debatt som gjort att en betydande del av Björklunds partiledarskap gått åt till att hantera interna spänningar, snarare än att profilera partiet. Frågan är om partiorganisationen överhuvudtaget låtit Björklund vara Björklund.

Spretiga budskapskombinationer, som luftvärn på Gotland och en tredje pappamånad, måste exempelvis ses som ett sätt för L-ledningen att försäkra sig om att alla partiaktiva är på någotsånär gott humör.

Antalet väljare som på allvar har dessa två frågor – i sig helt rimliga ställningstaganden – som sina huvudprioriteringar lär däremot vara försvinnande litet.

Det mesta tyder nu på att Björklund kommer att väljas om på Liberalernas landsmöte i november. Utmanaren Birgitta Ohlsson har hittills inte lyckats bredda sitt stöd utanför kretsen av redan övertygade.

I bästa fall innebär det att partiet kan lägga de senaste årens interna konflikter bakom sig och slutligen ge Jan Björklund mandat att göra det han ursprungligen valdes för.

Svend Dahl

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 27 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen