Jag tror, jag tror på sommartal

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Foto: Patrik Sundin

Ledare. Det är bara att hoppas på att övriga partier hakar på, och att man inte bara gör det under ett valår. Att politiker och väljare kan träffas i olika sammanhang är inte bara bra för den svenska demokratin, det är också viktigt för att försöka motverka de mörka och odemokratiska krafter som gärna ser att avståndet mellan politiker och väljare och därmed också politikerföraktet ökar.

I gränslandet mellan sommar och höst håller partiledarna sommartal.

Centerledaren Annie Lööf gjorde det i år på Djurgården i Stockholm, Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin på Lilla torget i Avesta, Liberalernas partiledare Jan Björklund på Dockpiren i Göteborg, där Eriksbergsvarvet en gång i tiden lång, statsminister Stefan Löfven i Eskilstuna och så vidare.

Det är ett utmärkt tillfälle för den som är politiskt intresserad att skaffa sig en bild av vad partierna vill och var de ideologiskt står i olika frågor.

Både inför valet 2010 och 2014 arrangerades en lokal politikervecka i Stackgrönnan utanför Skellefteå. Även om man fick känslan av att det främst var partiets egna politiker och trogna anhängare som dök upp var det uppskattat, många hoppades på en fortsättning. Men det blev aldrig ett årligt återkommande arrangemang.

Men det som blivit tradition på det nationella planet borde också kunna bli det på det lokala. Om man ser till antalet insändare och kommentarer på norran.se borde det finnas förutsättningar. Inte minst i dessa tider när Skellefteå är på väg in i 2000-talet med kulturhus, en ny centralt belägen bro över älven, när det byggs som aldrig förr.

I gränslandet mellan sommar och höst arrangerade Moderaterna i Skellefteå i helgen en lokal variant av partiledarnas sommartal. Platsen var dansbanan på Nordanå. Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök kritiserade Socialdemokraterna för att ”sakna politik för tillväxt” och för att vara ”idéfattiga på integrationsområdet”.

Att Löwenhöök gick hårt åt Socialdemokraterna kom inte som någon större överraskning, det är hans plikt och skyldighet som lokal partiledare för det största oppositionspartiet. Samtidigt som han lyfte fram Moderaternas olika förslag för att stärka tryggheten i kommunen: ge syskon förtur att gå på samma förskola, kameraövervakning på utsatta platser och låta vägbelysningen lysa där människor bor – även på landsbygden.

Det lackar mot valår. Efter att ha förvaltat väljarnas förtroende, levt på vissheten att det är fyra år mellan valen, och att det är en ganska lång tid, gäller det nu för politikerna att möta väljarna igen. Det finns många sätt att göra det på, ett sommartal är bara en av många vägar. En ny politikervecka i Stackgrönnan är en annan.

Moderaterna i Skellefteå var med stor sannolikhet först ut med att arrangera ett lokalt sommartal. Om något parti har gjort det tidigare så ligger det långt bakåt i tiden.

Det är bara att hoppas på att övriga partier hakar på, och att man inte bara gör det under ett valår. Att politiker och väljare kan träffas i olika sammanhang är inte bara bra för den svenska demokratin, det är också viktigt för att försöka motverka de mörka och odemokratiska krafter som gärna ser att avståndet mellan politiker och väljare och därmed också politikerföraktet ökar.

Och även om det med åren har glesnat en del i leden så samlar Första maj-talen fortfarande många åhörare i Skellefteå. Med tanke på att arbetarrörelsens internationella högtidsdag firats i mer än 100 år borde det inte vara omöjligt att samla politiskt intresserade Skellefteborna till ett antal sommartal.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 27 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen