Ja, stockholmare är stockholmare

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare. Stockholm må ha sina problem, men sett i ett större perspektiv är de ganska små. Irene Svenonius ställer ett rikt och välmående Stockholm mot ett Sverige där det varken är lönsamt eller hållbart att bygga en tunnelbana, en järnväg eller ens dra en busslinje.

Vad har moderata stockholmspolitiker emot exempelvis Norrland?

Det kan upplevas som långsint att påminna Anna Kinberg Batra och kompani om vad de sagt, men vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.

Året är 1998. Den då 28-åriga Anna Kinberg Batra driver en personvalskampanj för att för komma in i riksdagen. I en tv-intervju sa hon då att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Det är fortfarande det dummaste jag har sagt offentligt, konstaterade hon i en TT-intervju 2014.

Till hennes försvar ska sägas att hon tagit avstånd från sitt uttalande och bett om ursäkt.

Kommer du förresten ihåg trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M)? Det gör jag.

För snart två år sedan blev han rikskändis när han efter ”den jobbigaste våren för pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen på över tio år” ville ”att de pengar som ska gå till svensk järnväg går dit där människor bor och där människor reser, och inte till träd i Norrland”.

I helgen var det dags igen, kanske inte så iögonfallande och utmanande, men andemeningen var densamma: Först kommer Stockholm, sedan kommer ingenting, ingenting och ingenting, och därefter, i bästa fall, resten av Sverige.

– Det är orimligt att vi som enda landsting ska betala till det här utjämningssystemet, sa Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm.

Nej, det är alls inte orimligt. Orsaken till att stockholmarna tvingas betala, och nästa år ska betala än mer, till skatteutjämningssystemet är att deras skatteintäkter redan är höga och blir allt högre i takt med att fler och fler bosätter sig och arbetar i Stockholmsregionen.

Skatteutjämningssystemet ska garantera att det finns likvärdighet inom till exempel sjukvården och barn- och äldreomsorgen i hela landet.

Nu ska sägas att Svenonius inte rasar mot skatteutjämningssystemet som sådant, vad hon rasar mot är att Stockholms läns landsting ska tvingas betala, det tycker hon att staten ska göra.

Men medan den välmående nationen växer så det knakar brottas varannan kommun med avfolkning och ekonomiska problem. Att ta från de rikare och ge till de fattigare är en grundbult i ett solidariskt och likvärdigt samhälle.

Stockholm må ha sina problem med bostadsbrist, tågförseningar och annat, men sett i ett större perspektiv är de ganska små. Svenonius ställer i och med sitt angrepp på skatteutjämningssystemets finansiering ett rikt och välmående Stockholm mot ett Sverige där det varken är lönsamt eller hållbart att bygga en tunnelbana, en järnväg eller ens dra en busslinje.

Den stora faran med att ställa ett rikt och välmående Sverige (läs Stockholmsregionen) mot övriga landet är att det riskerar att föda separatistiska tankar. Det har det redan gjort. I flera regioner i Europa finns det en mer eller mindre folklig aktivism för ökat självstyre eller total självständighet. De mest kända är Skottland och Nordirland (från Storbritannien), Baskien och Katalonien (från Spanien), Korsika (från Frankrike), Sardinien (från Italien) och Flandern (från Belgien).

Även här uppe i de norra delarna av Sverige börjar liknande tongångar höras. Hur många som verkligen vill ha ett ”nexit” är svårt att veta, men de blir i varje fall allt mer högljudda.

Att Jämtland ville bli en republik, fristående från Sverige, kunde man småle åt. Men i tider som dessa när stora delar av Europa knakar i fogarna är det betydligt lättare att hålla sig för skratt.

En fungerande välfärd behöver ett väl fungerande skatteutjämningssystem.

Alternativet, ett ekonomiskt tudelat Sverige, och i värsta fall än värre saker, förskräcker.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen