Insikter för bättre företagsklimat

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.

Äntligen har svenska politiker fått upp ögonen för områden som brott, straff och migration och hur dessa frågor påverkar medborgare, invandrare och allas vår trygghet. Men fortfarande krävs mer medvetenhet om hur dessa politikområden inverkar på företagsklimatet.

Ur ett internationellt perspektiv är det relativt lätt att driva företag i Sverige. Enligt Världsbankens Ease of Doing Business Index, som mäter just detta, ligger vi på plats nio av 190. Det som drar ner Sveriges ranking är främst skattebördan och svårigheten för företag att få lån. Men även kriminal- och migrationspolitiken påverkar företagarnas situation. För att förstå varför och hur måste vi lyssna på företagarna själva.

Det största hindret för verksamheten som svenska företagare själva anger är att arbetskraften är fel eller dåligt utbildad (Enterprise Surveys 2014). Det får de så kallade kompetensutvisningarna som Svenska Dagbladet har rapporterat om att framstå som rent ofattbara. Det sa både Svenskt Näringslivs jurist Amelie Berg och Almegas näringspolitiska expert Fredrik Voltaire till Svenska Dagbladet (24/7). “Hundratals företag kommer att drabbas av kompetenssvinn om denna form av utvisning fortsätter”, kommenterade Voltaire till tidningen.

Ändå fortsätter Migrationsverket att på grund av petitesser utvisa arbetstagare som uppenbarligen har utbildats och matchats rätt. Det är förstås ett stort problem för dem som tvingas lämna både arbete och boende. Men det är också ett nederlag för de företagare som från en dag till en annan inte vet vilka av de anställda som kommer att få jobba kvar.

Ett annat hinder som företagarna själva anger är brottslighet mot deras verksamhet. En rapport från Stockholms handelskammare visar att var fjärde företag i Stockholms utanförskapsområden har fått en försämrad ekonomi till följd av brottslighet, och en av fem företagare upplever otrygghet i sin verksamhets lokaler. För Sverige gäller att 40 procent av företagen har utsatts för kriminalitet, en betydligt högre siffra än snittet för rika länder på 23 procent (Axess 24/7).

Även om Sverige i stort är ett tryggt land kan brottslighet mot företag ge långtgående konsekvenser, större än till exempel bara den ekonomiska förlusten efter ett butiksrån. Om företag verkar med rädsla för att deras butiker ska bli rånade kommer de snart inte att verka alls. Och stänger företag påverkar det inte bara ägarna och de anställda, utan hela det närliggande området.

Ett gott företagsklimat kräver en någorlunda förutsägbar framtid, vilket är svårt nog som det är. Med kompetensutvisningar och brott mot företagare blir förutsättningarna för företagande ännu vanskligare. Det är bra att svenska politiker börjat ta itu med brott, straff och migration. De måste nu även inse och åtgärda hur de faktorerna påverkar svenska företagare.

Eva Forslund

Taggar:

Mer från Åsikter

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 9 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 25 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen