Ibland måste vapnen få tala

De islamistiska IS–krigarna är inte rädda för att dö, de är inte intresserade av diplomati.

Foto: Khalid Mohammed/AP Photo/TT

Foto: Khalid Mohammed/AP Photo/TT

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2014-08-12 07:03
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

President Barack Obama meddelade strax innan helgen att USA kommer att stödja de kurdiska och irakiska styrkor som bekämpar Islamiska Staten (IS), tidigare Isis. IS ägnar sig åt folkmord, och läget är akut.

I skuggan av sommarens krig i Gaza har utvecklingen i Irak hamnat i skymundan. IS, som till stor del består av jihadister från länder som Irak, Afghanistan och Libyen, har som mål att skapa en islamistisk stat som sträcker sig ända från Nordafrika till Irak.

Den islamistiska sekten har under flera veckors tid trappat upp mördandet av den kristna minoriteten i Iraks nordliga del. Vittnen berättar om att människor begravs levande, styckas, våldtas och förslavas. Tiotusentals jezidier – som kallas djävulsdyrkare av islamister – har de senaste dagarna jagats upp i bergen. Där står de inför dilemmat att stanna och törsta ihjäl, eller att gå ner och bli slaktade av IS. Under augusti månad når temperaturerna i de kurdiska bergen upp till 40 grader i skuggan.

Terrorattacker och konflikter är ingen nyhet i Irak, men IS framryckning och massiva dödande kräver omedelbart fokus.

Iraks armé har visat sig försvagad och ingen vet om de kurdiska styrkorna kommer att lyckas stå emot IS. Kurderna, som gör allt de kan för att behålla självstyret och friheten efter Saddam Hussein, pressas hårt. Därför välkomnas amerikansk hjälp från irakisk och kurdisk sida.

Irak berör även USA på djupet. Efter den hårt kritiserade invasionen under George W  Bush–eran är frågan om militära insatser känslig. Obama betonar att amerikansk marktrupp inte ingår i nuvarande plan. ”Men när tusentals oskyldiga människor riskerar att utplånas på ett fruktansvärt sätt kan vi inte blunda för det”, säger han.

I det långa loppet måste befolkningen i Irak få makten i en demokratiseringsprocess. Landets nordliga kurdiska del har, trots korruption och stora brister, varit ett föredöme i det avseendet. Men i dagsläget gäller det för befolkningen att överleva. IS–krigarna är inte rädda för att dö, de är inte intresserade av diplomati. De avrättar och fördriver minoritetsgrupp efter minoritetsgrupp.

Socialdemokraternas Stefan Löfven sa under sitt sommartal i söndags att vi måste göra allt i vår makt för att stoppa IS. Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm säger att flygräder mot IS inte räcker, utan att kurderna bör stödjas med tyngre vapen för att hålla fronterna mot den islamistiska terrorn.

Klarspråk, solidaritet och snabbt agerande är det enda som kan hindra en fortsatt katastrof.

undefined
Foto: Khalid Mohammed/AP Photo/TT