Försvar är mycket mer än vapen

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Försvar. Det är dags att Sverige rustar upp totalförsvaret igen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare. Sverige måste förbereda sig för militära konflikter på hemmaplan. 2000-talets uppfattning att den svenska militären främst ska ägna sig åt insatser utomlands, och att skyddsrum lika gärna kan ombildas till replokaler för spelglada tonåringar, gäller inte längre.

Det är mycket tal om ”integrering” nuförtiden.

Myndigheter, civilsamhälle, företag och kommuner förväntas integrera jämställdhetsperspektiv, hänsyn till klimatet och en hållbar utveckling.

Ibland kan det tyckas överdrivet att alla dessa perspektiv ska genomsyra alla verksamheter. Det finns dock ett perspektiv som det offentliga, civilsamhället och privatpersoner måste integrera i sin föreställningsvärld, och det är risken för krig.

Under onsdagen släppte Försvarsberedningen sin delrapport om totalförsvaret och Sveriges civilförsvar. Rapporten konstaterar att ”det enskilt viktigaste under försvarsinriktningsperioden 2016–2020 är att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret”.

Helt enkelt: Sverige måste förbereda sig för militära konflikter på hemmaplan. 2000-talets uppfattning att den svenska militären främst ska ägna sig åt insatser utomlands, och att skyddsrum lika gärna kan ombildas till replokaler för spelglada tonåringar, gäller inte längre.

Under den senaste mandatperioden har svenska politiker sakta insett att den svältdiet, som både alliansregeringarna och tidigare socialdemokratiska regeringar utsatte det svenska försvaret för var en mycket dålig idé.

Detta har resulterat i ett slags kapprustning i höjda försvarsanslag, även utanför de parlamentariska försvarsuppgörelserna, och att värnplikten åter väckts till liv.

Nu riktas fokus mot de civila delarna av Sveriges försvarsförmåga.

Förmågan att göra motstånd handlar inte bara om vilket luftvärnssystem som ska köpas in eller hur många ubåtar Sverige behöver. Att landets infrastruktur, som mat-, vatten- och elförsörjning, sjukvård och transporter fungerar är också viktiga komponenter i totalförsvaret.

Nyligen drog Krigsvetenskapsakademien slutsatsen att Sverige kan lamslås vid en internationell kris. Efter en vecka tar maten slut. Sedan 1990-talet har vatten- och livsmedelsreserver monterats ned.

Förhoppningsvis tar försvarsminister Peter Hultqvist (S) försvarsberedningens rapport på allvar.

En del av förslagen handlar om att förbättra samarbetet mellan olika aktörer, som mellan sjukvård, civila myndigheter, länsstyrelser och försvarsmakten. Andra förslag handlar om att förstärka räddningstjänst och polis.

Ett modernt försvar måste också kunna hantera modern krigsföring i form av cyberattacker. Ska man vara krass behöver fienden i dag knappt rulla över gränsen med stridsvagnar. Det räcker med en välplanerad IT-attack för att lamslå landet.

Men Sveriges förmåga att göra motstånd har också en individuell nivå.

Försvarsberedningen menar att svenskar måste kunna klara sig själva i en vecka i händelse av en kris. Här är det alltså upp till var och en: se till att det finns tillräckligt med mat i hemmet, att vattenresurser finns tillgängliga och att man har medicin och liknande förnödenheter.

Om hela landet ska kunna försvaras måste hela landet vara berett på krig.

Karin Pihl

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen