Försprång genom stabilitet

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
På söndag väljs Angela Merkel om till en fjärde mandatperiod som förbundskansler. Foto: Michael Probst/AP Photo/TT

Ledare. Med sin närmast opolitiska stil kontrollerar Angela Merkel det politiska mittfältet och väljarna har i dag större förtroende för CDU än för Socialdemokraterna på alla viktiga politikområden.

Keine Experimente (= inga experiment) var det tyska kristdemokratiska partiet CDU:s kampanjparoll i valet 1957.

Det är ett liknande budskap om stabilitet som kommer att göra att Angela Merkel på söndag väljs om till en fjärde mandatperiod som förbundskansler.

För inget tyder på att de tyska väljarna kommer att försöka sig på den typ av politiska experiment som amerikanska, brittiska och franska väljare röstat för de senaste åren. Med sin närmast opolitiska stil kontrollerar Merkel det politiska mittfältet och väljarna har i dag större förtroende för CDU än för Socialdemokraterna på alla viktiga politikområden.

På valnatten kommer blickar utan tvivel att riktas mot det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som väntas ta plats i förbundsdagen.

Många menar att historien under lång tid vaccinerade Tyskland mot högerpopulism. Vad genombrottet för AfD visar är emellertid att invandring, även i Tyskland, blivit en fråga som är avgörande för betydande väljargrupper på samma sätt som tidigare skett med exempelvis miljöfrågorna.

Med tanke på att valutgången tycks på förhand avgjord är det knappast förvånande att regeringsbildningen redan nu tilldrar sig stort intresse.

Om Socialdemokraterna följer den europeiska trenden, och gör ett dåligt val, vilket undersökningarna tyder på, är det osannolikt att de är intresserade av ingå i ännu en stor koalition med CDU.

I stället talas det om att CDU kommer att bilda vad som utifrån partifärgerna – svart, grön och gul – beskrivs som en Jamaicakoalition med De gröna och liberalerna i FDP.

FDP åkte ur förbundsdagen för fyra år sedan efter att ha hamnat helt i skuggan av CDU i den dåvarande koalitionsregeringen. Utanför parlamentet har partiet – under ledning av Christian Lindner som i media jämförts med Frankrikes president Emmanuel Macron – bland annat profilerat sig genom att kräva att Grekland kastas ut ur eurosamarbetet.

För att inte återigen bli uppätna av CDU gör partiet nu anspråk på finansministerposten. Det är en tanke som skulle få de andra euroländerna att nostalgiskt längta efter den nuvarande finansministern, budgethöken, Wolfgang Schäuble, konstaterade en Merkelrådgivare nyligen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Den tyska valrörelsen utspelas mot bakgrund av en stark ekonomi som ses som en förebild runt om i världen. Det har fått FDP-ledaren Lindner att tala om ”välståndshallucinationen” – risken att väljarna tror att det räcker med att rösta för lite mer av samma sak för att behålla välståndet även i morgon.

Som tidskriften ”The Economist” påminde om häromveckan existerade varken Facebook eller Uber när den tyska ekonomin senast genomgick större strukturreformer (9/9 2017). Många menar helt enkelt att Tyskland är illa rustat för det teknikskifte som pågår.

För när det allt oftare talas om förbränningsmotorns död är det ofrånkomligen en nackdel att bygga sitt välstånd på förmågan att förfina just förbränningsmotorn till det yttersta.

Svend Dahl

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen