Fick en fristad

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga. Notera att denna artikel är från 2015

Det går att göra skillnad.

Att ta emot författare, dramatiker, journalister eller andra professionella skribenter som lever under hot i sina hemländer är ett sätt att göra det på. Och det är precis vad Skellefteå kommun har gjort.

Somaliern Ahmed Mohamed kämpar för HBTQ-personers rättigheter i Mellanöstern och i norra Afrika. Sådant gör man inte ostraffat. I Iran, Mauretanien, Saudiarabien, Sudan, Jemen och i delar Nigeria och Somalia är det olagligt att vara homosexuell och homosexualitet kan bestraffas med döden. I andra länder utdöms långa fängelsestraff.

Men nu har Ahmed Mohamed funnit en fristad i Skellefteå. Härifrån kan han ostört fortsätta sin kamp för HBTQ-personers rättigheter. Just nu skriver han på en tredje bok.

Att ta emot en hotad och/eller förföljd professionell skribent är ett effektivt sätt att värna det fria ordet. Eller som Svenska Pen skriver på sin hemsida: ”För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, så ökar också friheten för miljoner andra i samma land”.

Att Skellefteå öppnat dörren för en fristadsförfattare är ett sätt att göra skillnad.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen