Ett år med Sverigedemokraterna i Skellefteå

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga. Notera att denna artikel är från 2015

Det har snart gått ett år sedan Sverigedemokraterna röstades in i kommunfullmäktige i Skellefteå.

Partiet ökade med drygt två procent, från 1,77 till 4,16, jämfört med valet 2010. Trots ett förstanamn på kommunlistan som hellre jagade älgar än väljare, och en i princip obefintlig valkampanj, blev det två mandat i Skellefteås högsta beslutande församling.

Väljarna sa sitt, men frågan är om samma väljare är nöjda med vad partiet har åstadkommit.

SD har de facto inte gjort något större avtryck. Det är svårt att se en klar och tydlig linje av vad partiet vill, av vad SD:s lokalpolitik innebär i praktiken. Några motioner har det blivit, några verbala inlägg i fullmäktige från Peter Lindkvist, partiets ”starke man”, likaså, men inte ens med den bästa av viljor här i världen kan man påstå att Sverigedemokraterna lyckats påverka politiken. De motioner som Lindkvist skrivit har röstats ner, ibland till och med utan föregående debatt.

Det finns naturligtvis inget måste i en fullmäktigedebatt, ingen tvingande lag som föreskriver att alla förslag ska debatteras innan beslut. Däremot borde det höra till god ton att inte möta andra partiers förslag med tystnad. Här borde Socialdemokraterna – i kraft av egen majoritet – ta ett betydligt större ansvar. Att möta SD med tystnad har visat sig vara ett trubbigt vapen.

Det tycks som om de etablerade partierna varken tar Sverigedemokraterna som parti eller deras framgångar i väljarkåren på tillräckligt stort allvar. Om de inte gör det finns det en risk att de successivt får se sina bastioner intagna.

Se bara på hur det gick på riksplanet: 29 procent av dem som valde SD röstade på M i valet 2010. Av de tidigare socialdemokratiska väljarna röstade 16 procent – eller mer än var sjätte – på Sverigedemokraterna. Det visar SVT:s vallokalsundersökning. Något för alla partier att betänka.

Med ett år i kommunfullmäktige är det hög tid att Sverigedemokraterna visar vad de vill på det lokala planet, hur de tycker att Skellefteå ska se ut i framtiden, inte nöjer sig med att låta meddela att man är emot förslaget och begära votering. Att SD är emot befolkningsmålet på 80 000 invånare lär knappast ha kunnat undgå någon. Vad man vill ha i stället vet de väl knappast själva. Så har det i varje fall framstått i debatten.

Att Peter Lindkvist stundtals haft svårt att skilja på vad som är kommunens, landstingets och statens ansvar är liksom en helt annan sak.

Om man utifrån bevakade kommunfullmäktigemöten och SD-motioner slutligen ska försöka placera in SD på den politiska skalan lyder domen: ett lokalt högerpopulistiskt missnöjesparti.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen